HRVATSKI KATOLISTAN

O simbiozi hrvatskog nacionalizma i katoličke crkve poznato je sve – ili smo misli da je poznato sve. Ta dva subjekta povezana su čeličnom pupčanom vrpcom već cijelo stoljeće, ali do eskalacije ljubavi došlo je nakon kontrarevolucije i secesije 90-ih godina prošlog stoljeća i od tada možemo govoriti o čvrstom „braku“ iz interesa. Ustupci koje je desna nacionalistička vlast učinila Katoličkoj crkvi među najvećima su u zemljama u kojima prevladava katolička religija. Taj „brak“, omogućio je nacionalističkoj desnici dovoljan priliv glasova iz retrogradnog i nadasve revizionističkog političkog i životnog spektra, a Katoličkoj crkvi materijalnu korist i privilegije.

I kad smo mislili da je dosegnut maksimum kooperacije, pojavio se korona virus, koji nas je poučio eksplicitno, bez puno riječi i surovo, tko je gazda u kući – ponizivši pritom niz državnih institucija, posljedično i samu državnu vlast. Ostvareno je, jezikom izuzetnih  rečeno, „Katolička crkva first“.

Kad su stupile na snagu odluke štaba civilne zaštite, a na osnovu stručne procjene, o potrebi zatvaranja ugostiteljskih objekata, škola, sportskih terena, ograničavanja kretanja, putovanja, rada, okupljanja, općenito društvenog života, to je bilo obavezujuće za sve građane drugog reda, ali ne i za Katoličku crkvu. Ona se preporuka počela pridržavati sljedeći dan i to nakon što je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) to rekla i sama donesla takvu odluku. Znači, za nju odluka nacionalnog kriznog štaba nije bila obavezujuća. To je na neki način i razumljivo ako prihvatimo pravilo dviju kategorija: nas građana drugog reda i one kategorija „first“.

Slijedilo je pozivanje i uključivanje predstavnika Katoličke crkve al pari s predstavnicima struke u konferenciju za medije štaba civilne zaštite 8. aprila, pri čemu mu je omogućeno četiri i po minuta vjerske propagande. Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović objasnio je poziv željom da se pozvani obrati vjernicima pred Uskrs, zaboravljajući da štab civilne zaštite nije mjesto za to, da je ta privilegija crkvi omalovažavanje struke i da su Katoličkoj crkvi i tako otvoreni svi državni mediji u Hrvatskoj.

Kršenje važećih odredbi, donesenih na preporuku medicinske struke, nastavljeno je od strane određenog broja popova koji nisu prestali održavati mise, čak su bahato najavljivali da će ih održati i pozivali vjernike u crkvu neometani od vlasti. Novinari koji su se zatekli na mjestu i svjedočili nedozvoljenim događanjima bili su i fizički napadani. Policija koja je u Splitu došla pred crkvu na snishodljiv način upozoravati građane na oprez, pognute glave i obraza, poput prvašića, slušala je prodiku, uvrede i kletve koje im je arogantni pop uputio.

Nije međutim samo crkva kršila odluke ponašanja. To su u maniri hrvatske politike činili i oni koji su odluke donosili i njima obavezivali, kako sam već napomenuo, nas građane drugog reda. Tako je, usprkos zabrani okupljanja, u četvrtak 9. aprila, na Hvaru održana tradicionalna procesija, naravno, uz odobrenje kriznog štaba, čime je obezvrijeđena i sama medicinska struka – sapienti sat.

Primjeri podilaženja crkvi time nisu zaključeni. Oni se nastavljaju i originalnošću nadmašuju one prethodne. Prilikom najavljivanja popuštanja mjera zbog povoljnog razvoja, odnosno smanjenja, širenja zaraze, koje se provode u nekoliko faza, prilikom čega će nešto veća okupljanja biti moguća nakon 11. maja, međutim, crkvi se omogućuju održavanja vjerska okupljanja ranije, već 2.maja. Tu je odluku premijer Andej Plenković nazvao „izrazito važnom“, ne objasnivši po čemu je ta odluka važna. Međutim, važnost te odluke je lako dokučljiva i ima praktičnu vrijednost. Ove godine trebaju biti održani redoviti parlamentarni izbori u Hrvatskoj. Trenutna pozicija desne nacionalističke vlade je povoljna, zahvaljujući što je širenje korona virusa bilo umjereno u odnosu na situaciju u Evropi i svijetu. Percepcija javnosti zasluge za to pripisuje dobro obavljenom poslu nacionalnog štaba civilne zaštite, koji je vladino tijelo. Međutim, trenutna povoljna pozicija vladajućih može se vrlo lako pretvoriti u svoju suprotnost kad se počne odmotavati klupko ekonomskih šteta kao posljedica zastoja u privredi, uz neizvjesni ishod turističke sezone, i tu sad nastupa crkva da popravi ono što se popraviti da.

Odluku da se crkvi omoguće vjerska okupljanja ranije nego drugim ustanovama, branio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, licemjerno ustvrdivši da se pokazala disciplina kad su u pitanju vjernici, svećenici svih konfesija. Ministar je imao obraza to reći usprkos niza ustupaka koji su učinjeni katoličkoj crkvi od uvođenja ograničenja.

Ovakvim postupanjem, vladajuća elita vraća Hrvatsku u srednji vijek, kada je crkvena vlast bila iznad svjetovne. To je potvrđeno i prilikom evropskih osvajanja prekomorskih teritorija, porobljavanja i uništavanja cijelih kultura i naroda, kada je ispred ognja i mača išao križ.

 

29. IV. 2020.

Vladimir Kapuralin