IN MEMORIAM: STIPE ŠUVAR 29. VI. 2004. – 29. VI. 2015.

991362_Suvar_Stipe_01

Danas 29. lipnja navršava se 11 godina od kako je sa životne scene prerano i iznenada otišao sveučilišni profesor dr. Stipe Šuvar, osnivač i prvi predsjednik Socijalističke radničke partije i izdavač časopisa Hrvatska ljevica.

Ono na što osobito mi u SRP-u možemo biti ponosni je upravo Šuvarova dosljednost koju mu nisu odricali niti njegovi osporavatelji i protivnici. O snazi i veličini te dosljednosti najzornije govori činjenica da je bio jedini od visokopozicioniranih kadrova iz SKH i SFRJ koji nisu nakon kontrarevolucije 90-ih i secesije Hrvatske konvertirali ili se pasivizirali, već je nastavio svoj put vođen idealima i uvjerenjima kojima je pripadao. Na tom putu nisu ga zaustavili ni pokolebali niti fizički nasrtaji na njega kojom prilikom mu je bio ugrožen i život.

Neosporno je da su na formiranje njegove ličnosti i izgradnju klasne svijesti utjecale i socijalne prilike i skromni uvjeti u kojima je odrastao, a što se kasnije očitovalo u njegovom senzibilitetu prema ugroženima, proganjanima, potlačenima, obespravljenima, osiromašenima.

Nastavljajući putem kojim smo zajedno krenuli 1997. godine osnivanjem SRP-a , zahvaljujemo svima koji su ga zadržali u sjećanju.

 

Vladimir Kapuralin,

predsjednik Socijalističke radničke partije Hrvatske