POSJETA PREDSTAVNIKA KOMUNISTIČKE PARTIJE BRAZILA

U sklopu istočnoevropske turneje, u tijeku koje je održao bilateralne susrete sa srodnim partijama, u Zagrebu je boravio drug Raul Carrion, predstavnik KP Brazila (PCdoB) i predsjednik zaklade „Mauritio Grabois“. U utorak, 21. travnja drug Raul posjetio je Socijalističku radničku partiju.

Tom prilikom sugovornici su izmijenili informacije koje se odnose na stanje u svakoj od partija. Tako smo mi gosta upoznali sa stanjem u Hrvatskoj nakon kontrarevolucije i secesije 90-ih te političkim i društvenim uvjetima u kojima je SRP nastao i u kojima djeluje, a drug Carrion je govorio o putu PCdoB od osnivanja do njene današnje pozicije u brazilskom društvu.

Komunistička partija Brazila osnovana je 25. ožujka 1922. godine, da bi tri mjeseca nakon osnivanja bila zabranjena te nastavlja rad u ilegali.

Sredinom 30-ih godina prošlog stoljeća, pristaše Georgi Dimitrova osnivaju Frenete Popular kao otpor fašističkom režimu. 1935. godine, PcdoB bila je avangarda otpora u antifašističkoj borbi.

1945. godine, partija je legalizirana i od tada snažno raste. U godini dana pristupilo je u njene redove 200 000 članova. Iste te godine partija na izborima dobiva 10% glasova; izdavala je osam dnevnih novina i u važnijim gradovima bila je vodeća. To je smetalo desnicu; prema partiji se postupalo opresivno, da bi 1947. ponovno bila zabranjena, a njeni poslanici potjerani. Izgovor vlasti bio je da PCdoB nije nacionalna, već internacionalna partija.

Slijede desetljeća ilegalnog rada. 1956. godine, nakon XX. kongresa KPSS unutar partije djeluju dvije struje.

18. veljače 1962. održana je nacionalna konferencija KP Brazila. Nakon pada vojne hunte, partija je legalizirana 1985. godine i od tada ima mogućnost izlaska na izbore. Činjenica je da je Radnička partija Brazila legalizirana 6 godina ranije, 1979., što joj je dalo prednost jer joj je veliki broj ljevičara pristupio kao partiji koja je imala mogućnost legalnog rada.

Danas Komunistička partija Brazila broji oko 300 000 članova. Lideri su u studentskoj i srednjoškolskoj nacionalnoj organizaciji. Izborni rejting im je 2,5 %, imaju 1 senatora, 12 poslanika i guvernera u jednoj od 27 federalnih država. U socijalnim pokretima snaga i utjecaj su im veći od onoga u Parlamentu.

 

Vladimir Kapuralin,

predsjednik Socijalističke radničke partije Hrvatske