IN MEMORIAM: Tomislav Ravnić – Tomo (1928. – 2022.)

U 94. godini umro je Tomislav Ravnić, dugogodišnji predsjednik Savez Udruga antifašista Istarske županije. U kolovozu prošle godine, imenovan je počasnim članom predsjedništva Saveza.

„Kao dugogodišnji potpredsjednik SABA RH i predsjednik SUA IŽ, zastupao je zdušno sve vrijednosti antifašizma svojom moćnom retorikom i vrlo snažnim objavama. Bio je uvijek spreman braniti riječi i djela malog čovjeka, a naročito je zdušno zastupao stavove sudionika NOR-a kako bi se njihova teško stečena prava realizirala.

Sjećat ćemo se iskonskog antifašiste sa svim njegovim vrijednostima. S toga se s tugom opraštamo od našeg antifašističkog velikana“, poručili su između ostalog iz predsjedništvo Saveza udruga antifašista Istarske županije.

„Tomislav Ravnić još je kao mladi Ližnjanac stekao istinski osjećaj za pružanje otpora prema tadašnjoj fašističkoj vlasti, jer se i u njegovom Ližnjanu osporavala upotreba hrvatskog jezika, a pogotovo ližnjanskog narječja u odnosu na talijanski jezik, koji je bio zastupljen u školama i u javnom životu.

Još je kao golobradi dječak u Ližnjanu i njegovoj okolini sakupljao oružje, municiju, hranu i odjeću za partizane zajedno sa svojim vršnjacima.

U toku 1944. godine, u dobi od samo 16 godina, napušta Ližnjan i obiteljski dom pa se priključuje prvoj operativnoj partizanskoj jedinici koja je bila aktivna na tom području. S tom jedinicom je prolazio kroz više borbenih djelovanja sve do okončanja ratnih operacija i završetka Drugog svjetskog rata. Pri oslobođenju grada Pule, Tomo je imao sreću da među prvim borcima i na čelu kolone uđe u oslobođeni grad, a sjeća se kako su ga (oni rijetki ljudi koji su dočekali partizane pri ulazu u Pulu) neke žene vidjele i govorile ‘ma vidi ti tog maloga’. Tomislavu su se te riječi urezale u pamćenje i često ih je napominjao.

Poslije rata, završio je Ekonomski fakultet, a kasnije postaje i građevinski inženjer. Tijekom njegovog radnog vijeka, nižu se radna mjesta na odgovornim direktorskim funkcijama, do voditelja izgradnje krupne infrastrukture u Istri kao i predsjednika SOFK-e.

U mnogome je doprinosio razvoju i prosperitetu Istre kao regije i samoga grada Pule.

Autor je brojnih objavljenih tekstova i glavni urednik tri knjige. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja među kojima posebno mjesto ima Medalja za hrabrost i zasluge u NOR-u. Tomislavova karizmatičnost se posebno isticala kroz nesebičan rad na očuvanju Antifašističke vrijednosti i povijesnih baština proizašlih iz NOR-a.“, stoji u priopćenju Predsjedništva Saveza udruga antifašista Istarske županije.

https://www.glasistre.hr/istra/2022/12/26/u-94-godini-preminuo-je-tomislav-ravnic-tomo-837311