MEĐUNARODNA KONFERENCIJA SVJETSKE ANTIIMPERIJALISTIČKE PLATFORME

U Beogradu je, u organizaciji Korejskog međunarodnog foruma i Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ), 17. i 18. decembra održana međunarodna konferencija radnog naziva „Rastuća plima globalnog rata i zadaci Antiimperijalista“. Na konferenciju se odazvalo 19 komunističkih i radničkih partija ili političkih subjekata iz Azije, Evrope i Južne Amerike, a 6 delegacija poslalo je pismene referate, koji su pročitani. U svojstvu gosta, na konferenciji su bili i ambasadori Kube i Venezuele u Srbiji, koji su pozdravljeni od strane svih učesnika. S jugoslavenskog prostora, u radu konferencije su učestvovali, pored domaćina NKPJ, Levica iz Makedonije, NKPJ iz Crne Gore i SRP iz Hrvatske. Dominantan fokus na izlaganjima bio je usmjeren na Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i uzroke koji su do nje doveli i prodora na Balkan imperijalističkih sila NATO-a na čelu sa SAD, koji je započeo rušenjem Jugoslavije, a kulminirao agresijom na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Nakon završetka radnog dijela prvog dana konferencije, u popodnevnim satima organizirane su demonstracije sa snažnim antiimperijalističkim porukama. Povorka je krenula Knez Mihajlovom ulicom do Trga Republike.

Drugog dana održan je seminar na kojemu je opisan historijski razvoj antifašističkog i komunističkog pokreta Grčke: prije rata, tokom okupacije i nakon rata. Također, diskutiralo se o dvije rezolucije o situaciji u Ukrajini, i to onoj predloženoj od strane Ruske komunističke radničke partije i Komunističke partije Ruske Federacije te onoj predloženoj od strane Saveza komunista Ukrajine, koje su dovele do podjela među komunističkim i radničkim partijama.

Učesnici konferencije položili su cvijeće na Spomenik vječne vatre, podignutog u spomen žrtvama stradalim prilikom brutalne agresije NATO i SAD na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

Beograd je odabran kao mjesto održavanja konferencije da bi se time i simbolički izrazio pijetet prema žrtvama te agresije, ali i ukazalo na nove opasnosti koje donose ponovno otvorene provokacije s Kosova i Metohije.

20. XII. 2022.

Vladimir Kapuralin