IV. KONGRES EVROPSKE LJEVICE

U Madridu je od 13. do 15. decembra održan IV. kongres Evropske ljevice (EL), federacije dijela socijalističkih i komunističkih partija Evrope. U radu kongresa učestvovale su 33 delegacije članova, promatrača i gostiju.

Prvi dan kongresa protekao je u znaku gosta iz Latinske Amerike, bolivijskog potpredsjednika Alvara Garcie Linera, koji je otvorio kongres, a na kraju svog izlaganja nagrađen je ovacijama prisutnih. Osnovu izlaganja gosta iz Bolivije predstavljala je percepcija Evrope iz južnoameričke perspektive. Govoreći o demokraciji evropskih institucija, bolivijski potpredsjednik je rekao da se radi o poraženoj demokraciji bez nade i vjere te ju je nazvao „Fosilizirana demokracija“. Alvaro Garcia Linera dotakao se i teme koju smo mi u SRP-u već javno iznosili, a to je sve veći udio servisne komponente rada u odnosu na onu proizvodnu do koje dolazi uslijed restrukturiranja privrede, a što nepovoljno utiče na revolucionarnu svijest zaposlenih. Bolivijski potpredsjednik tu je pojavu nazvao rađanje nove radničke klase „Bijelih kragni“ koja se odvojila od proletarijata – što ljevici uskraćuje izvornost. Govorio je o mnogim nepravdama koje neoliberalni kapitalizam u trci za profitom ostavlja iza sebe i nužnosti ostvarenja osnovnih ljudskih prava na rad, obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu i krov nad glavom.

Rad kongresa su u svojstvu promatrača pratila i šestorica predstavnika partija i asocijacija s jugoslavenskog prostora i to: predstavnik Pokreta socijalista iz Srbije, dva predstavnika Stranke za trajnostni razvoj Slovenije, predstavnik Demokratske levice Srbije, predstavnik Inicijative za demokratski socijalizam iz Slovenije i predstavnik naše partije.

U raspravama je prevladavala uobičajena retorika imanentna partijama koje čine EL bez nekih radikalnijih zahtjeva.

Za nas je značajno da smo zadržali dosadašnji nivo postojećih kontakata s partijama EL i dogradili ih novim kontaktima, naročito s drugovima s prostora nekadašnje zajedničke države.

U subotu, drugog dana kongresa, 50-ak delegata, među kojima i svih šest predstavnika s jugoslavenskog područja, pohodilo je spomen područje na groblju u jednom od madridskih predgrađa gdje su odali počast i položili cvijeće na spomenik palim borcima Internacionalnih brigada u španjolskom Građanskom ratu 1936. – 1939. godine.

U Internacionalnim brigadama borilo se oko 1 500 dobrovoljaca iz tadašnje Kraljevine Jugoslavije od kojih je oko 700 položilo svoj život u borbi za demokraciju protiv fašizma.

 

21. XII. 2013.

Vladimir Kapuralin,

Predsjednik Socijalističke radničke partije Hrvatske