MLADI SOCIJALISTI NA 18. SVJETSKOM FESTIVALU OMLADINE I STUDENATA

NEMA MIRA, SLOBODE I PRAVDE BEZ UNIŠTENJA KAPITALIZMA

Glavni grad Ekvadora Quito od 07. do 13. 12. 2013. godine bio je svjetska prijestolnica revolucionarne, antiimperijalističke omladine okupljene na 18. svjetskom festivalu omladine i studenata na kome je učestvovao i predstavnik Mladih Socijalista Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP). S prostora bivše Jugoslavije, festivalu je prisustvovao i predstavnik Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) iz Srbije.

Svjetski festival omladine i studenata u Ekvadoru okupio je 10 000 predstavnika iz 83 zemlje svijeta. Inače, tu značajnu manifestaciju od 1947. godine, već skoro punih sedam decenija, tradicionalno organizira Svjetska federacija demokratske omladine (WFDY). Napredna omladina svijeta okupila se u Quitu da iskaže potrebu za dijalogom i promjenama, da nastavi napore za trajni mir i solidarnost među narodima, za nestanak eksploatacije čovjeka nad čovjekom i očuvanje prirode. Da bi se postigli ti ciljevi, potrebno je okupljanje slobodoljubive i pravdoljubive omladine svijeta pod znamenjem borbe za socijalizam i antiimperijalističke ciljeve. Okupljeni predstavnici u Quitu, svjesni da je imperijalizam glavni uzrok ratova, bijede i eksploatacije, pozvali su mlade cijelog svijeta u zajedničku borbu protiv tog zla – za svijet solidarnosti i društvene promjene.

Festival je bio podijeljen na šest tematskih cjelina: svaki dan bio je posvećen jednom kontinentu, a završni dan bio je posvećen zemlji-domaćinu Ekvadoru. Nekadašnji aerodrom, koji polako prerasta u park, na kome je bio održan festival, bio je premali da primi sve zainteresirane – uglavnom omladinu koja je imala priliku da se na toj manifestaciji susretne s različitim kulturama i informira o najširem spektru problema i pitanja vezanih za omladinu od Anda do Japana, od Sjevernog do Južnog pola. Otvaranje je upriličio sam predsjednik Ekvadora, Rafael Correa, a završnicu su muzičkim nastupom obogatili nastupi sjevernokorejskih umjetnika i talijanskog benda “Banda Bassotti”. Održan je i forum gdje su se razmjenjivale ideje, konstruktivni prijedlozi, iskustva, sklapala nova prijateljstva i ojačavala stara.

IMPERIJALIZAM – NEPRIJATELJ BUDUĆNOSTI

Imperijalizam ima mnogo lica, ali njegova temeljna, agresivna priroda proizlazi iz samog ekonomskog sistema eksploatacije čovjeka nad čovjekom i stoga, bez društvenih promjena, nemoguće je izgraditi trajan mir i socijalnu pravdu. Progresivna omladina svijeta, okupljena u WFDY, od osnivanja te organizacije vodi borbu protiv svih oblika imperijalizma aktivno učestvujući u antikolonijalnoj borbi, borbi protiv diktatura, borbi za građanska prava, protiv rasističkih režima, vojnih intervencija i neofašizma. Omladina svijeta bila je i ostala najaktivniji učesnik svih demokratskih promjena, nacionalnih i kolonijalnih oslobođenja u svakoj zemlji i na svakom kontinentu. Učesnici 18. svjetskog festivala okupili su se s jasnim idealom i ciljem: da nastave borbu i poraze imperijalizam u svim njegovim aspektima. Iako su se imperijalističke taktike i prioriteti promijenili, priroda imperijalizma, njegova agresivna i nehumana bit, ostala je ista. Historija je dokazala je da je imperijalizam najviši stupanj kapitalizma – bez nestanka kapitalizma neće biti nestanka imperijalizma. Stoga je omladina okupljena u festivalu u Quitu ojačala temelje borbe protiv imperijalizma. Desetljećima unazad, kapitalizam je vodio ogorčenu borbu protiv svih socijalističkih, progresivnih i antikolonijalnih država i pokreta. Cilj je bio da se na koljena baci svaki simbol otpora globalnom kapitalizmu i imperijalizmu. Tamo gdje nije bilo moguće puškom, imperijalizam je pokušavao kapitalom, stvarajući nove kolonije i otkrivajući nova agresivna lica. Za sobom je imperijalizam uvijek ostavljao istu sliku: porušene domove, krvave tragove i unakaženu prirodu. Vijetnam, Koreja, Južnoafrička republika, Indija, Jugoslavija, Irak, Afganistan, Libija… dug je spisak svih intervencija i agresija imperijalizma protiv slobode i ljudskog dostojanstva. Priroda imperijalizma ostala je bitno vezana za ostvarivanje profita od monopola i ratova. Samo krupni kapitalisti u SAD ostvaruju u sektoru vojne industrije 300 % rasta profitne stope pri svakom ratu i intervenciji protiv slobode i nezavisnosti. Upravo je glad kapitalističkog sistema za širenje svog utjecaja, tržišta i maksimiziranje profita rodio imperijalizam. Sve to vodi do zaključka da se imperijalizam ne može zaustaviti nikako drukčije osim zajedničkom antiimperijalističkom i antikapitalističkom borbom progresivnih snaga predvođenih radnim narodom.

EKVADOR – “Ova revolucija maršira i nitko i ništa nas u tome ne može zaustaviti”

Ovogodišnji domaćin Festivala, Ekvador, dio je procesa latinoameričkih integracija koje ima za cilj stvaranje jedne drukčije Latinske Amerike, slobodne od imperijalističkih utjecaja. Za proces koji Ekvadorci nazivaju „civilna revolucija“, predsjednik zemlje Rafael Correa rekao je: „Ova revolucija maršira i nitko i ništa nas u tome ne može zaustaviti“. Do jučer, Ekvador je za većinu svijeta bio „banana republika“ koja je budila asocijacije uglavnom na kavu, kakao, tropsko voće i kokainske kartele. Danas je to zemlja čija privreda bilježi jaku stopu ekonomskog rasta, a na djelu su krupne ekonomske i društveno-političke promjene. Nakon dolaska na vlast Rafaela Correje, ljevičarskog ekonomiste, Ekvador je postao simbol samostalnih i novih putova u politici i ekonomiji, zemlja koja je uspjela istjerati korporaciju Chevron, nacionalizirati svoja naftna polja, izbaciti Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku i usudila se prkositi imperijalističkom SAD-u pružajući politički azil Julian Assangeu u svojoj ambasadi u Londonu. Dolaskom na vlast Rafaela Correje počinje jedna nova stranica historije Ekvadora. Od kada su naftni prihodi u državnom posjedu, litra benzina na pumpama košta oko 35 centi, a prosječna plaća je skočila s 80 na 500 dolara. Ekvador je od zemlje koja je slijepo slijedila diktat „slobodnog tržišta“ (ustvari privatnih monopola), postala zemlja koja vodi svoju politiku i ima nacionalnu razvojnu strategiju odbacujući antinarodne mjere MMF-a i ostalih kapitalističkih lihvarskih institucija.

ANTIIMPERIJALISTIČKI SUD

U okviru 18. Festivala omladine i studenata, održan je Antiimperijalistički sud. Pred brojnom publikom i uzvanicima iz oblasti prava i drugim članovima suda, obratili su se predstavnici zemalja žrtava imperijalističke politike. Pred Antiimperijalističkim sudom iznijeli smo slučaj bivše Jugoslavije i imperijalističke agresije na nju te njenih trajnih posljedica na ekonomiju i zdravlje građana i nastavak okupacije njenih dijelova od strane zapadnog imperijalizma.

POZDRAVI IZ SVEMIRA

Posebne čestitke učesnicima 18. Svjetskog festivala omladine i studenata uputili su predsjednik Sirije Bašar Al-Asad, kolumbijski FARC, a pozdravi su stigli i iz svemira. Ruska svemirska posada od tri člana putem video prijenosa obratila se učesnicima Festivala poželjevši omladini nove uspjehe u borbi za budućnost.

MLADI SOCIJALISTI NA FESTIVALU

Predstavnik Mladih Socijalista Socijalističke radničke partije Hrvatske tokom trajanja Festivala imao je prilike razmijeniti konstruktivne prijedloge, mišljenja i iskustva s delegacijama komunističkih i radničkih omladina prisutnih na manifestaciji. Predstavnik MS-a susreo se sa zastupnicima vladajućih stranaka Komunističke partije Ekvadora i Alianza PAIS u parlamentu te zemlje kao i drugim visokim dužnosnicima kao i s predsjednikom Republike Rafaelom Correom.

POZIV MLADIMA NA PROMJENE

Učesnici sedmodnevnog festivala u Ekvadoru postavili su pred progresivnu omladinu zadatak da istraje u borbi za društvene promjene i rušenje eksploatatorskog kapitalističkog sistema. Omladina je pozvana na izgradnju novog svijeta mira i solidarnosti u kome će bogatstvo pripadati onima koji ga proizvode i u kome će čovek biti najveća vrijednost.

 

Koordinator Mladih Socijalista SRP

Davor Rakić