IZBORI 2024. – DEMOGRAFSKO RASULO

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine, Hrvatska ima 3.871.833 stanovnika, što je smanjenje od 900.000, ili 25%, u proteklih 30 godina. Ali to je samo jedan u nizu negativnih posljedica koje su se dogodile nakon kontrarevolucije i secesije 90-ih.

Pad broja stanovnika posljedica je negativnog prirasta, a on je pak posljedica iseljavanja. Iseljavanje možemo svrstati u dvije različite grupe. Prvu čine prognani građani srpske nacionalnosti nakon „Oluje“. Govori se o 250 i više hiljada ljudi. Drugu grupu čine oni koji su otišli na Zapad u potrazi za poslom. Ta grupa je u stalnom porastu nakon ulaska Hrvatske u EU. Ekonomske emigracije ili „gastarbajtera“ bilo je i u prethodnom razdoblju, u vrijeme socijalizma, ali je struktura bila drugačija. Odlazile su glave obitelji. dok su ostali članovi ostajali, djeca su rasla i školovala se, od prispjelog novca gradile su se kuće i broj stanovnika nije padao.

Danas je slika potpuno drugačija. Odlaze kompletne familije, pretežno mlade, u fertilnoj dobi bez namjere da se vrate, a ostaju starije generacije i prazna područja. Posljedice su razarajuće. Nedostaje kvalificirane radne snage svih profila, uvozi se radna snaga iz trećih zemalja, smanjuje se broj učenika i razreda, a nastavno osoblje ostaje bez posla.

Mjere kojima korumpirana vlast pokušava sanirati štetu su kampanjske i neefikasne. Demografska obnova se ne potiče davanjem kojekakvih jednokratnih financijskih potpora za svako rođeno dijete. Time se ženu degradira na „uređaj“ za rađanje: „Evo ti 100 eura pa rađaj!“

Da bi mladi ljudi ostajali i podizali obitelji, potrebno je osigurati kvalitetne vrtiće, škole, ispravan obrazovni sistem i nadasve radno mjesto, posao koji će omogućiti dostojan život. To je moguće postići obnavljanjem industrijske i poljoprivredne proizvodnje, za što imamo dovoljno resursa. To su bitne teme kojima SRP daje prioritet.

IZAĐITE NA IZBORE – BIRAJTE SOCIJALISTIČKE KANDIDATE!