IZBORI 2024. – POST FESTUM

Socijalistička radnička partija (SRP) zahvaljuje se svim biračima koji su 17. 4. 2024. izašli na izbore za zastupnike Hrvatskog sabora, a posebno onima koji su svoje povjerenje hrabro ukazali socijalističkim kandidatima.

Protekli izbori jasno su pokazali da kod velike većine naših birača još uvijek nije sazrela svijest, naročito kod radničke klase i drugih ugroženih grupacija čije interese zastupaju kapitalističke i građanske stranke koje dominiraju političkom scenom, kolokvijalno nazivane „desnicom“ i „ljevicom“, kojima birači ukazuju povjerenje, a čije interese one apsolutno ne zastupaju.

Izborni rezultati nisu posljedica sučeljavanja realnih i kvalitetnih programa kao pretpostavke uspješnog razvoja društva i, u konačnici, podizanja životnog standarda građana, niti su odraz političkog raspoloženja u društvu, već estradizirani igrokaz i iskazivanje financijske moći grupe stranaka koje svakim novim izborima troše sve veća financijska sredstva svih nas, poreznih obveznika. Time su naši građani zapravo glavni izborni gubitnici. Iako izbor za zastupnike Hrvatskog sabora samo naizgled daje privid stvarnog izbora, glavni dobitnici svih izbora u nas uvijek su isti: vlasnici krupnog kapitala i ekonomska oligarhija koji svoju ekonomsku moć stječu neprestanim i legaliziranim otimanjem viška vrijednosti od rada i radnika kao i podčinjavanjem građana, pretvarajući ih u nezainteresiranu amorfnu masu sirotinje uz pomoć partitokracije.

Takav apsurd je lako objasniti zbog ukorijenjenog i umreženog klijentelizma između kapitala-stranaka-građana, zatim vlasnika firmi, koji donacijama političkim strankama ostvaruju pogodnosti, ovisnost državnih i javnih službenika te protuustavno djelovanje Crkve, koja, izlazeći iz okvira svoje uloge u društvu, navijački upućuje poruke pozivajući na podršku „podobnima“.

Ove izbore obilježava veća izlaznost, skretanje biračkog tijela udesno, kao i pojava „novih političkih snaga“, od politiziranih aktivista pro-lijeve provenijencije, bogatih pojedinaca, koji su kroz izravno uključivanje u politiku željeli ostvariti dodatnu moć i siguran uspjeh, te novih političkih subjekata, nastalih cijepanjem konvencionalnih stranaka, zauzimajući mjesto umornih i potrošenih klasičnih političkih stranaka i partija.

Kako dalje?

Danas, kada prosječni birač gubi povjerenje u deklarirane stranke desnice i ljevice, čija se retorika i praksa često isprepliću generirajući defetizam, nesigurnost i nevjeru, jednako kao i nepovjerenje u institucije društva u koje su vladajući ugradili svoje kadrove, kada je bitno ugrožen gotovo svaki život, socijalizam, kao alternativno humanije društvo, je i dalje tabu tema osim za Socijalističku radničku partiju Hrvatske (SRP).

Potpuno je jasno da s ostvarenim izbornim rezultatom SRP nije zadovoljan, ali je, uz sve negativne konotacije, dosljedan u provedbi svog Programa koji nudi onom dijelu biračkog tijela koji upravo time dobivaju priliku izbora. Bez dileme, Socijalistička radnička partija je zato tu da na izbore izlazi bez obzira na prognoze i dosadašnje rezultate jer borbu za socijalizam vidi kao dugoročni proces koji zahtijeva od radničkih i progresivnih partija upornost, dosljednost i stalnu prisutnost među radnicima, biračima i građanima.

Ne treba naglašavati da SRP u svojih 27 godina postojanja nije potrošio ni jedan jedini novčić naših građana, dok su „etablirane“ stranke na svoju samopromociju potrošile kamione naših novčanica, obećavajući nam „olimpijadom laganja“ kako će nam biti bolje, dok je stvarnost svakim danom sve teža za malog čovjeka.

Svojevremeno, upitan od novinara kako objašnjava rezultate SRP-a na izborima, prvi predsjednik SRP-a, prof. dr. Stipe Šuvar je rekao: „SRP će postizati bolje rezultate na izborima kada se nacionalizam izživi i kada na red dođu društvene i socijalne teme.“

Naš priznati filozof prof. dr. Milan Kangrga je svojevremeno prokomentirao SRP-ove rezultate: „U postojećim okolnostima potpunog neprijateljstva prema vama od strane društva, medija i stvorene atmosfere animoziteta, vi ste postigli grandiozni rezultat.“

19. 4. 2024.

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE