SRP I DRUŠTVO “JOSIP BROZ TITO” OBILJEŽILI 79. GODIŠNJICU FORMIRANJA PRVE NARODNE VLADE FEDERALNE HRVATSKE

Borcima NOR-a, antifaistima i svim našim građanima Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) čestita formiranje Prve Narodne Vlade Federalne Hrvatske.

U dugoj i burnoj povijesti Splita, ovaj datum, 14. 4. 1945., kao i dan oslobođenja od fašističkih okupatora 25. 10. 1944., najznačajniji su datumi nakon 1882. godine, kada je u Splitu osnovana narodna vlast, čime je uklonjena dugogodišnja talijanska dominacija gradom.

Danas, 14. 4. 2024., delegacije Socijalističke radničke partije Hrvatske i Društva „Josip Broz Tito” Split već tradicionalno pristupile su obilježavanju 79. godišnjice formiranje Prve narodne vlade Federalne Hrvatske od 13 ministara na čelu s predsjednikom Vladimirom Bakarićem.

Ove godine, delegacije su položile cvijeće na Partizanskoj spomen kosturnici na Lovrincu u spomen na sve poginule borce NOR-a, kao i na sve one koji su ostvarili san mnogih generacija progresivnih ljudi s ovih balkanskih prostora.

Program svečanog obilježavanja ovog povijesnog događaja u organizaciji je Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske obuhvatio polaganje vijenaca na splitskom groblju Lovrinac – na Spomen kosturnici partizana – i grobu Vicka Krstulovića te pod spomen pločom u predvorju stare Gradske vijećnice na Narodnom trgu (Pjaca), kao i svečanu akademiju u Galeriji umjetnina Split. Svečanost je uveličao nastup limene glazbe iz Žrnovnice pred Starom gradskom vijećnicom na Pjaci.

U Galeriji umjetnina održana je svečana akademija popraćena nastupom ženskog zbora “Prosvjeta” iz Splita. Prisutnima su se obratili predsjednik SABA RH Franjo Habulin, splitski gradonačelnik Ivica Puljak, član predsjedništva UAAB-e Splita Josip Milat i drugi, a među gostima je bio i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

Poanta skupa je da se ovaj događaj od državne važnosti od prošle godine obilježava ne na lokalnoj razini, već su nositelji i pokrovitelji manifestacije visoke institucije Republike Hrvatske.

Foto: Nikola Brboleža / Dalmatinski portal

Foto: Nikola Brboleža / Dalmatinski portal