Izjava za javnost: Dan oslobođenja Splita od fašizma

ONI  SU  STVARALI  POVIJEST

Dan 26. 10. 1944. godine  jedan je od najznačajnijih datuma u povijesti našega grada! Naime, na samom kraju II. svj. rata, slavna Titova armija oslobodila je Split od nacifašističkog okupatora i njegovih domaćih pomagača ustaša, u sklopu operacije 8. korpusa i Mornarice NOVJ oslobođenja Dalmacije s otocima, kojom su poražene jake neprijateljske snage te je donijela mir, prosperitet i razvoj nezabilježen na ovim prostorima. Bila je to velika vojnička i značajna politička pobjeda jer su uz Split do tada u Jugoslaviji bili oslobođeni još samo Beograd, Niš i Novi Sad.

Uz zvonjavu crkvenih zvona cijeli je Split na rivi razdragano i s cvijećem dočekao svoju Narodnooslobodilačku vojsku. Održana je sjednica Gradskog narodnooslobodilačkog odbora, a s Komandom Splitskog područja donosi se Oglas povodom oslobođenja:

„Napaćeni, ali nikada pokoreni, herojski Split je oslobođen! Krvoločni okupatori i njihove sluge su istjerani, ali ne zaboravimo da njihovi podmukli suradnici, te sramne narodne izdajice – još uvijek žive među nama …“

U gradu su Vladimir Nazor, Vicko Krstulović, Ivo Tijardović… Tako je Split, od malenog primorskog grada,  kroz desetljeća poslijeratne izgradnje izrastao u jednu od najljepših mediteranskih metropola te, uz snažni privredni razvoj, postao sveučilišni, znanstveni, turistički i sportski centar države i regije.

Zahvalu i poštovanje za taj veliki događaj Grad je iskazao svojim borcima proglasivši taj dan Danom grada Splita koji se gotovo pola stoljeća svečano obilježavao, sve do dolaska tzv. demokratskih promjena.

Od samog nastanka nova hrvatska državna politika svih dosadašnjih vlada u stalnom je sukobu s vlastitim Ustavom, otvoreno koketira s klerofašističkim elementima koje ne obuzdava u njihovoj revizionističkoj i rušilačkoj raboti prema svemu što je podsjećalo na partizane, NOB i socijalizam, već se i sama aktivno upregla u negiranje, zatiranje i falsificiranje historijskih činjenica toga razdoblja putem mnogih kvaziznanstvenih rasprava, tribina, radio i tv-emisija, serija, novinskih napisa, školskih udžbenika i enciklopedija, dokazujući  „svoju istinu“, a često u svrhu rehabilitacije zločinačke politike i prakse tzv. NDH.

U postsocijalističkoj Hrvatskoj, posve nezasluženo, borci NOB-a postali su građani drugug reda na kojima država i agresivne fašizoidne grupe provode revanšističko nasilje: zastrašivanje, oduzimaje stečenh prava, umanjivanje mirovina, rušenje spomenika, uklanjanje svih obilježja poštovanja i zahvale, uklanjaja imena ulica, trgova, ustanova i dr. Split je tako jedini grad u “demokratskoj” Hrvatskoj koji nema niti jednu ulicu po ličnostima i događajima iz perioda rata i poraća sramnom odlukom Gradskog vijeća 1992., njih 128! Tako je uklonjena i spomen-ploča osloboditeljima Splita na zgradi Etnografskog muzeja na Pjaci koja je upornim zahtjevima SRP-a, SAB-a, Društva J.B. Tito i drugih obnovljena i vraćena, ali ne na staro mjesto.

Sramna je činjenica danas da je u antifašističkom Splitu na Dan pobjede nad fašizmom, gradonačelnik grada otkrio spomenik jedinici koja nosi naziv po ustaškom ratnom zločincu čije smo uklanjanje već tražili, a ne nalazi snage vratiti ulicu streljanoj mladosti za slobodu (PSO) od onih čijim sljedbenicima je otkrio spomenik, zbog snažnog otpora gradske desnice – što je apsurd koji ne bilježi niti jedna civilizirana zemlja! Sramota je i to da na gradskom štandarcu, uz druge značajne datume našeg grada, nema datuma oslobođenja Splita od fašizma te zahtijevamo da ga se hitno istakne! Jednako se tako velika većina boraca NOR-a ne slažu sa politikantskom podvalom političkih „elita“ da je tzv. domovinski rat  „nastavak  NOB-e“ što zorno demantira svaki od preko 3000 srušenih partizanskih spomenika!

Socijalistička radnička partija (SRP) čestita svim borcima NOB-a te građanima našega grada, 26. listopad –Dan oslobođenja Splita!  Delagacija SRP-a će položiti  cvijeće i vijence na spomen-ploču osloboditeljima Splita na Narodnom trgu (Pjaca), u nedjelju 26. 10. 2014. u 10.30 sati te na partizansku Spomen- kosturnicu na Lovrincu.

 

 

Split, 24.10.2014.

 

Predsjednik Gradske organizacije Split

Ranko Adorić, dipl.ing.