NATO GO HOME!

Izjava za javnost

Split, 07. 02. 2015.

 

NATO GO HOME!

NATOvarit će nam smrt, crninu i sramotu!

 

Socijalistička radnička partija – SRP  izražava oštro protivljenje posjeti jakih pomoskih snaga NATO pakta ratnoj luci Lora u Splitu radi “jačanja interoperabilnosti između NATO snaga i Hrvatske mornarice, što uključuje i zajednčke vojne vježbe” te i ovom prilikom ponavljamo zahtjev za istupanjem iz tog saveza!

Pristupanje Hrvatske tom militantnom instrumentu imperijalističih sila koji se brine za terensku instalaciju, eufemistično zvanoj operabilnost, kapitalističke infrastrukture u zemljama koje treba “demokratizirati” kao i za nasilno očuvanje poretka tamo gdje se tzv. vladavina građanskog prava kao izraz vladajuće klase već promakla u izvor legitimacije izrabljivanja radnih slojeva stanovništva koje joj s vremenom počinje zamjerati “neefikasnost i korupciju” pa onda i socijalnim nemirima ugrožavati opstanak.

Istovremeno, ne brine ih mnogo činjenica npr. da je uopće naše pristupanje tom savezu bilo nelegitimno jer nije izraz volje naroda, već je izglasano odlukom Sabora RH, dakle odlukom nešto više od stotinjak saborskih zastupnika koji nisu dobili mandate za to, a nisu ni udovoljili izraženom zahtjevu velike većine naših građana da se o tom važnom pitanju odlučuje referendumom kao u mnogim drugim zemljama. Ipak, mora se priznati da to jest bio logičan i, stoga, očekivan slijed događaja: financijska infrastruktura je predana u ruke korporativnih centara (pretvorba i privatizacija), legitimitet joj je osiguran putem ustavotvornih promjena i pristupanjem u EU (pravna stečevina) te je još preostalo priskrbiti vojnu zaštitu interesa elita koje su tim promjenama profitirale.

Uvlačenje Hrvatske u ovaj savez neodgovorno je svrstavanje uz grupaciju zemalja koje  vojnim akcijama po svijetu ostvaruju globalnostrateške interese lidera saveza i krupnog multinacionalnog kapitala u dominaciji svijetom, što nanosi Hrvatskoj golemu materijalnu i moralnu štetu pa postavljamo pitanje: zašto biti dio toga gdje za tuđe interese služimo onima koji trampe smrt za dolare, crninu za naftu i sramotu za ništa?! Zahtijevamo odlazak NATO flote iz Splita, iz naših luka i Jadrana jer ne želimo militarizaciju obale što, neposredno, ugrožava našu najprofitabilniju privrednu granu – turizam, a posebno u svjetlu akcije pojačavanja vojne prisutnosti i pritiska  na suprotstavljeni blok u Evropi motiviran ukrajinskom krizom za koju dobar dio odgovornosti snose upravo ove vojnopolitičke snage!

 

 

Predsjednik Gradske organizacije Split

Ranko Adorić, dipl.ing.