Izjava za javnost Gradske organizacije SRP-a Split: Zabranjeni štrajk

Nema tome davno, gradska organizacija SRP-a Split dala je javnu podršku radnicima Uzora i Jadrankamena u njihovoj borbi za pravo na plaćeni rad. Vjerovali smo da je njihova borba  legalna, legitimna i nadasve pravedna te da imaju pravo koristiti i štrajk kao svoje oružje. I nakon što dvadeset mjeseci nisu dobili plaću s doprinosima, radnici Jadrankamena su odlučili 21. veljače 2011. štrajkati cijeli jedan sat. Bukvalno, od 10.00 do 11.00 sati (valjda s marendom). Iznenađena i uvrijeđena Uprava požalila se svome pravosuđu, ono je proučilo slučaj, i u liku nekog suca Županijskog suda u Splitu presudilo da je štrajk bio nezakonit!

Ljudi moji, je li to moguće?! Da, ali to nije sve! Ima nešto što izgleda još nevjerojatnije. Cijeli proces od pisanja tužbe, slanja i putovanja poštom, zaprimanja, stavljanja u postupak, razmatranja, presuđivanja, pisanja presude i objave, trajao je jedva mjesec dana! I dok je iz presude jasno da je donesena u Banani, po obaranju svjetskog rekorda u brzini njenog donošenja to se ne bi reklo.

Ova društvena groteska objavljena je kao vjestica u dnevnom tisku i govori o društvu u kome živimo više od mnogih učenih rasprava. Ne sumnjam da je sudac našao nekakvo formalno uporište za svoju presudu i uspješno odigrao ulogu branitelja kapitala, ali i svoje pozicije koju mu je taj kapital osigurao. No toliko je bilo važno brzo i efikasno obraniti kapital, da ni predstavnici pravosudne, ali ni izvršne vlasti nisu stigli primjetiti da uprava koju su štitili, dvadeset mjeseci nije državi platila doprinose. Novce od kojih živi zdravstvo, školstvo, pa i sam sudac. Iz Ministarsva financija, iz raznih institucija za zaštitu države, nitko ništa. Jedino je bilo važno brzo i jasno presuditi da je uprava u pravu i da radnik mora biti kuš! To je vrhunac najdivljijeg kapitalizma.

Drugarice i drugovi radnici, gospodo djelatnici ili kako god već, Socijalistička radnička partija je s vama, ali ako se vi i dalje budete igrali jednosatnih štrajkića, odricali se svog naziva radnik, razjedinjavali se u stotine sindikata i na izborima glasali za stranke kapitala, neće vam moći ni Bog pomoći!

Zoran Ivčević,  član predsjedništva GO SRP-a Split