SRP na Drugom međunarodnom sastanku mirovnih pokreta Balkana i Srednjeg Istoka

SRP na Drugom međunarodnom sastanku mirovnih pokreta Balkana i Srednjeg Istoka

Između 19. i 21. marta 2011. godine Održan je u Haniji na otoku Kreti u Grčkoj 2. međunarodni sastanak mirovnih pokreta Balkana i Srednjeg Istoka, u organizaciji Svjetskog mirovnog savjeta, Grčkog komiteta za međunarodni detant i mir i Kretskih komiteta za mir.
Sudjelovali su predstavnici sljedećih nacionalnih organizacija: Minčo Minčev (Bugarski nacionalni mirovni savjet), Marios Mihailides (Ciparski mirovni savjet), Muhamad Hešam (Egipatski mirovni komitet), Džamšid Ahmadi (Udruga za obranu mira, solidarnosti i demokracije u Iranu), Aida Saliman (Mirovni komitet Izraela), Ahmad Dirki (Libanonski mirovni komitet), Akel Takaz (Palestinski komitet za mir i solidarnost), Dragomir Vučičević (Beogradski forum za svijet jednakih), Bašar Abbas (Nacionalni mirovni savijet Sirije), Ajdemir Guler (Mirovna udruga Turske) te Davor Rakić (Antifašistički komitet Hrvatske, koji je predstavljao ujedno i Socijalističku radničku partiju Hrvatske).

Glavni domaćini iz redova Svjetskog mirovnog savjeta bili su: Generalni sekretar Atanasios Pafilis (bivši zastupnik Evropskog parlamenta za Komunističku partiju Grčke) i tajnik Iraklis Tsavdaridis, pored mnogih ostalih sudionika. Skup se slučajno podudario s početkom imperijalističkog napada na Libiju. Svi su sudionici osudili najoštrije taj napad tokom konferencije i izrazili solidarnost sa Libijskim narodom, koji mora sam odlučiti o svojoj budućnosti. Isto tako skup je pozdravio promjene u zemljama srednjeg istoka u nadi da će doći do pada reakcionarnih režima. Podržao je Palestinski, Libanonski i Sirijski narod u traženju da se prekine Izraelska okupacija i permanentna prijetnja ratom. Osudio je prisustvo turske vojske na Cipru i pozvao na ujedinjenje otoka na temelju ravnopravnosti njegovih stanovnika. Osudio utjecaj stranih sila i prisutstvo stranih vojski u Bosni i Kosovu i jednostrano odcjepljenje Kosova od Srbije uz pomoć strane vojne intervencije itd.
Održana su dva protestna marša ulicama Hanije i jedan izvan dviju američkih vojnih baza u zaljevu Suda, nedaleko Hanije, istovremeno dok su se NATO avioni dizali u napad na Libiju. Na svakom od tih marševa sudjelovalo je preko tisuću ljudi sa cijele Krete.
Predstavnik SRP-a sastao se sa svim prisutnim delegatima i domaćinima te posebno sa čelništvom Mladih Komunista Grčke na otoku Kreti.

Duboko zahvaljujemo organizatorima na gostoprimstvu te gotovo savršenoj pripremi i koordinaciji događanja.