Izjava za javnost povodom Dana oslobođenja Splita od fašizma

„NAPAĆENI, ALI NIKADA POKORENI, HEROJSKI SPLIT JE OSLOBOĐEN!“

Socijalistička radnička partija (SRP) čestita svim borcima NOB-a  i građanima našega grada, 26. listopad – Dan oslobođenja Splita od fašizma!

 

Dan 26. 10. 1944. godine jedan je od najznačajih datuma u povijesti našega grada! Naime, na samom kraju II. svjetskog rata, slavna Titova armija oslobodila je Split od nacifašističkog okupatora i njegovih domaćih pomagača ustaša, a u sklopu operacije 8. dalmatinskog korpusa i Mornarice NOVJ oslobađanja Dalmacije s otocima, kojom su poražene jake neprijateljske snage te je donijela mir, prosperitet i razvoj nezabilježen na ovim prostorima. Bila je to velika vojnička i značajna politička pobjeda, jer su uz Split do tada u Jugoslaviji bili oslobođeni još samo Beograd, Niš i Novi Sad.

Uz zvonjavu crkvenih zvona, cijeli je Split na rivi razdragano i s cvijećem  dočekao svoju narodnooslobodilačku vojsku. Održana je sjednica Gradskog narodnooslobodilačkog odbora, a, s Komandom splitskog područja, donosi Oglas povodom oslobođenja:

 

„Napaćeni, ali nikada pokoreni, herojski Split je oslobođen! Krvoločni okupatori i njihove sluge su istjerani, ali ne zaboravimo da njihovi podmukli suradnici te sramne narodne izdajice – još uvijek žive među nama …“

 

U gradu su Vladimir Nazor, Vicko Krstulović, Ivo Tijardović…

Tako je Split od malenog primorskog grada, kroz desetljeća posljeratne izgradnje, izrastao u jednu od najljepših mediteranskih metropola te, uz snažni privredni razvoj, postao sveučilišni, znanstveni, kulturni, turistički i sportski centar države i regije.

Zahvalu i poštovanje za taj veliki događaj Grad je iskazao svojim borcima proglasivši taj dan – Danom grada Splita, koji se gotovo pola stoljeća svečano obilježavao, sve do 90-tih.

Od samog nastanka, nova hrvatska državna politika svih dosadašnjih vlada, u većoj ili manjoj mjeri, je u stalnom sukobu s vlastitim Ustavom, otvoreno koketira s klerofašističkim elementima, koje ne obuzdava u njihovoj revizionističkoj i rušilačkoj raboti prema svemu što podsjeća na partizane, NOB i samoupravni socijalizam, već se i sama aktivno uključila u negiranje, zatiranje i falsificiranje historijskih činjenica toga razdoblja putem mnogih kvaziznanstvenih rasprava, tribina, radio i tv-emisija, serija, novinskih napisa, školskih udžbenika i enciklopedija – dokazujući  „svoju istinu“, često u svrhu rehabilitacije zločinačke politike i prakse tzv. NDH!

U postsocijalističkoj Hrvatskoj, posve nezasluženo, borci NOB-a postali su građani drugug reda na kojima država i agresivne profašističke grupe provode revanšističko nasilje: zastrašivanje, oduzimaje stečenh prava, umanjivanje mirovina, rušenje spomenika i uklanjanje svih obilježja poštovanja i zahvale. Revizionistička metla je Split, sramnom odlukom Gradskog vijeća iz 1992. godine, „očistila“, čime je danas jedan od rijetkih gradova u nas koji nema gotovo niti jednu ulicu po ličnostima i događajima iz perioda rata i poraća, što nije učinila niti jedna zemlja Antifašističke koalicije, a predstavlja anticivilizacijski čin!

Tih je godina uklonjena i spomen-ploča osloboditeljima Splita na zgradi Etnografskog muzeja na Narodnom trgu (pjaca), ali je upornim zahtjevima SRP-a, SAB-a, Društva J. B. Tito te mnogih nevladinih udruženja, obnovljena i vraćena, no ne na staro mjesto.

Sramna je i činjenica da na gradskom štandarcu na Pjaci, na kojem su navedeni najznačajniji događaji u dugoj i burnoj povijesti ovog grada, nema datuma oslobođenja Splita od fašizma, a kojeg svake godine svečano obilježavamo!

Tim povodom, Socijalistička radnička partija uputila je Gradskom vijeću Splita prijedlog da se ta nepravda ispravi jer duboko vrijeđa borce NOR-a, antifašiste i ostale građane te umanjuje antifašistička i civilizacijska postignuća.

Delegacija SRP-a će u četvrtak, 26. listopada 2017., položiti  cvijeće na spomen-ploču osloboditeljima Splita na Narodnom trgu (Pjaca) te na partizansku Spomen-kosturnicu na Lovrincu.

 

 

Split, 24. 10. 2017.

 

predsjednik Gradske organizacije Split

Ranko Adorić, dipl. ing.