Izjava za javnost povodom gašenja sisačke željezare: Sustigla ih je 2002. godina

Izjava za javnost povodom gašenja sisačke željezare: Sustigla ih je 2002. godina

 

Foto: www.index.hr

 

Sisak je u socijalizmu bio ponosni «Radnički grad», s oko 30 tisuća zaposlenih. Od tog ponosnog «Radničkog grada», Sisak je od 1990-te, kad je došlo do zločinačke HDZ-ovske kontrarevolucije, do danas postao «šaka jada»!

Od svih zaposlenih u Sisku i okolici, sama Željezara Sisak je zapošljavala preko 12 tisuća radnika i bila jedna od vodećih radnih organizacija metaloprerađivačke industrije u Jugoslaviji. Poznata i u svijetu u koji je izvozila svoje vrlo cijenjene proizvode. Restauracijom kapitalizma HDZ-ovska vlast je besramno opljačkala radnike, oduzevši im društveno vlasništvo i osnovna sredstva. Većinu radnika je poslala u rat i dok su oni ratovali, dotle su se podobni kadrovi bogatili, prodavajući i uništavajući tvornice koje su radnici svojim rukama i iz vlastitih sredstava gradili pet desetljeća.Nažalost, niti vlast SDP-a, s koalicijskim partnerima, od 2000. do 2003. godine nije ništa promijenila na bolje.

Željezara je danas «na koljenima», a onih «jadnih» oko 900 radnika, što je još ostalo u tvornici, za Božićni poklon ove godine dobiva otkaze.

Ista sudbina, izgleda čeka i radnike «Herbosa» (njih oko 150, koliko ih je još ostalo od preko tisuću), bivše «Radonje», kemijske industrije Sisak.

Mnoge radne organizacije u Sisku, i u Hrvatskoj su već likvidirane i radnici ostali na ulici. Što još treba pa da radnici «dođu do svijesti» i uvide kuda ih ovaj nemilosrdni i korupcionaški kapitalizam vodi? Kada su se radnici Željezare Sisak, pobunili 2002. godine (tada ih je bilo još preko 2 tisuće), izašli u grad i zauzeli glavnu prometnicu prema Zagrebu, tada im se obratila pismom Gradska organizacija Socijalističke radničke partije Sisak, i upozorila ih na ono što ih čeka, ako se čvrsto ne ujedine i ne ostanu uporni u svojim zahtjevima, savjetujući im da preuzmu tvornicu u svoje ruke i vlastitim stručnim potencijalom koji su imali, nastave sami proizvodnju, bez «zazivanja» nekoga iz svijeta da ih kupi, sindikalni čelnici su fizičkom silom zabranili dijeljenje tih pisama-letaka radnicima! Danas se, nažalost, obistinilo ono što smo mi predviđali i na što smo ih upozoravali – dospjeli su i oni na ulicu, kao što su i svi oni prije njih.

Socijalistička radnička partija Hrvatske i dalje zagovara pristup prema kojem je potrebno da se radnici organiziraju, te prosvjedima, štrajkovima i svim drugim demokratskim metodama primoraju vlasti da im vrate njihove tvornice na upravljanje, uz stvaranje uvjeta za početak normalne proizvodnje.

 

Ivan Plješa, predsjednik SRP-a

Zagreb, 5 siječanj 2012.

 

Vidi pismo-letak sisačkog SRP-a iz 2002. godine: link