PORUKA RADNICIMA ŽELJEZARE SISAK

PORUKA  RADNICIMA  ŽELJEZARE  SISAK

 

Dragi naši sugrađani, radnici Željezare Sisak!

 

Nekada smo bili drugovi, imali svoju Željezaru, upravljali njome, imali smo i sva prava radnika i dobar standard. Što je od toga ostalo? Vjerovali ste onima koji su vas odveli u propast. Danas manipuliraju s vama, igraju se vašom sudbinom i sudbinom vaše djece. Zar vam je dovoljno da vas umjesto druže oslovljavaju s gospodine? Da li vam je jasno da ste danas instrument u rukama HDZ-a i SDP-a? Gospodin župan Đuro Brodarac sjeti vas se, ako se ukaže prilika da vas upotrijebi u političke svrhe, ili za svoju osobnu korist. Znate li zašto imate dva sindikata, tko su ljudi na njihovom čelu i čiji su igrači? Koliko imate menadžera i svih drugih birokratskih trutova? Uvijek ste živjeli od vlastitog rada i bili primjer mnogima na prostoru bivše države. Možete i u buduće! Ne dopustite da kojekakvi mafijaši trguju s vama kao sa igračkama. Jasno je da ne možete svojom proizvodnjom konkurirati tehnološki naprednijem dijelu svijeta, ali na prostorima bivše države ima dovoljno neiskorištenih kapaciteta koji bi vama i gradu Sisku osigurali normalnu egzistenciju. «Gospodo» – drugovi, smijete li se sjetiti prošlih vremena? Da li ćete svojoj djeci moći objasniti razliku između onog prošlog i ovog sada? Možete li bar sebi priznati u čemu ste pogriješili? Imali ste mnogo više!

Danas:

– nemate plaće,

– nemate posla,

– nemate osnovna radnička prava,

– nemate nikakve socijalne sigurnosti,

– nemate mogućnosti napredovanja i usavršavanja,

– nemate mogućnosti odlučivanja o svojoj sudbini,

– nemate mogućnosti rješavanja osnovnih životnih pitanja svojih porodica…

 

Uskoro ćete biti na rubu gladi, zar vas to ne brine? Otvorite oči, riješite se poltrona. Izaberite među vama prave ljude koji će vas voditi i oživjeti  tog mrtvaca-Željezaru. Izborite se za ono što vam pripada, ne tražite milostinju. Zahtijevajte od vlade (države) da vam stvori uvjete za normalno poslovanje, a vi imate dovoljno vlastitih kadrova da možete voditi poslovanje Željezare bez tutorstva sa strane. Država je dužna to napraviti, jer je ona otimanjem Željezare od radnika dovela kolektiv u stanje u kojem se sada nalazi.

Vaša sudbina je u vašim rukama i djelima. Želimo, kao i vi, snažnu Željezaru koja može hraniti barem 15.000 stanovnika našeg grada. Mi vas podržavamo u toj borbi i želimo vam milijune tona cijevi.

Drugovi, glavu gore, zajedno smo jači!

 

Gradska organizacija Socijalističke radničke partije Sisak

http://www.geocities.ws/ljevica13/arh/arh.htm

(Objavljeno i u Hrvatskoj Ljevici 1.-30. 11. 2002. god.)