Izjava za javnost povodom sindikalnog otpora restrukturiranju HEP-a

Izjava za javnost povodom sindikalnog otpora restrukturiranju HEP-a

 

 

 

Strukovni sindikat radnika HEP-a (TEHNOS), uputio je Vladi i Saboru otvoreno pismo u kojem ih upozorava na postojeće stanje unutar HEP-a, te poziva na nužno ozdravljenje tvrtke. Protive se ideji davanja hidroelektrana u koncesiju (razmišljanja Čačića) jer to s pravom smatraju privatizacijom općeg prirodnog dobra, te najavljuju da će se protiv privatizacije hidroelektrana boriti svim sredstvima. Istovremeno se suprotstavljaju raspačavanju HEP-a (dezintegraciji),  ali i neefikasnoj centralizaciji, koja isključuje niže razine iz odlučivanja. Postavljaju zahtjev da se članove Nadzornih odbora i Uprava imenuje natječajima, kako bi se depolitiziralo kadroviranje, što je temeljni uvjet efikasnog poslovanja.

 

Tim svojim zahtjevima, sindikat je pokazao potrebnu klasnu svijest, stručnu kompetenciju i osjećaj za opći interes, dakle, sve ono što je potrebno za efikasno i uspješno poslovanje, a upravo to toliko nedostaje tranzicijskom konceptu u kome je radnik sveden na golu radnu snagu i trošak. Stoga smatramo da njihovom pismu jedino nedostaje i zahtjev da se poveća uloga Radničkih vijeća u HEP-u i svim ostalim državnim tvrtkama i da predstavnici radnika uđu u Nadzorne odbore.

 

Ispunjeni činjenicom da su zahtjevi radnika TEHNOS-a i politički program SRP-a – identični, obavještavamo radnike i sindikat HEP-a, da ćemo i mi njihove zahtjeve prema Vladi i Saboru podržavati svim sredstvima, te pozivamo sve sindikate i radnike širom Hrvatske, da se i oni pridruže tim zahtjevima, jer kada bi svi radnici sa svojim zahtjevima nastupili kao klasa, nema tog zahtjeva koga Vlada i Sabor ne bi morali ispuniti.

 

Ono što mogu ujedinjeni radnici, ne može učiniti ni jedna druga društvena sila. Potrebna je samo svijest o tome. Osvijestimo tu značajnu činjenicu nasuprot nihilizmu i nemoći u koju smo svi utonuli.

 

Pročitajte više o upozorenju TEHNOS-a: http://heptehnos.hr/hot.asp

 

Pročitajte intervju s predsjednikom TEHNOS-a za Radničku borbu: http://www.radnickaborba.org/2011/12/23/bez-izlazenja-na-ulice-nece-se-nista-promijeniti/

 

Ivan Plješa,

Predsjednik Socijalističke radničke partije