Izjava za javnost povodom skorog izglasavanja Zakona o pomorskom dobru

JADRAN JE NAŠ!

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) izražava najoštrije protivljenje skorom izglasavanju izmjena i dopuna Zakona o pomorskom dobru.

Ni nakon 30 godina pretvorbeno-privatizacijske pljačke HDZ-ov režim se ne zaustavlja, nego opasno nastavlja daljnju privatizaciju društvenog i javnog dobra u korist krupnog kapitala i daljnju uzurpaciju temeljnih ljudskih prava, gdje se interes pojedinca stavlja iznad interesa zajednice te time svakodnevno ruši standard većine naših građana To im i uspijeva zahvaljujući inertnosti i ravnodušnosti mnogih uz obrazloženje „što ja mogu napraviti, što moj glas može promijeniti?“. Takva logika nas je i dovela do toga da dobivaju većinu, uz političku trgovinu i kupnjom „žetončića“ postaju bahati i obijesni, rugaju se većini naroda kojem je stalo da naša republika bude ljepša, bolja, pravednija.

Najsvježiji primjer je izglasavanje novog Zakona o pomorskom dobru koji je na dnevnom redu Sabora ovih dana, a čija priprema, zbog netransparentnosti i nesuradnje s ostalim političkim i društvenim akterima, daje za pretpostaviti da će narod ponovo biti izigran. Bio bi to i protuustavni čin jer slobodni prilaz obalnom pojasu je ustavna kategorija, uz neke iznimke: vojne, privredne i gradske luke te specijalne namjene.

Jadransko more, simbol prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu, njegove prekrasne plaže, koje su jedna od rijetkih stvari gdje su mogli godinama uživati svi naši građani bez obzira na socijalni status, imaju neizvjesnu budućnost. Plaže postaju za bogate, a ti narode gledaj i pati!

Podržavamo i pridružujemo se svima koji će dići svoj glas i javno iskazivati svoje neslaganje te pozivamo i udruženja građana i opoziciju u Saboru da budu jedinstveni oko suprotstavljanja usvajanju nenarodnog zakona, jer jedino tako javno dobro ostaje dostupno sadašnjim, a time i budućim generacijama.

Jedinstveni u obrani javnog dobra!

 

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE

  1. 1. 2023.

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/srp–jadran-je-nas/157992