SIMPOZIJ KOMUNISTIČKE PARTIJE KINE

Dana 12. 1. i 13. 1. 2023. godine, predstavnik Socijalističke radničke partije Hrvatske i Mladih socijalista Socijalističke radničke partije Hrvatske sudjelovao je video vezom u stručnome simpoziju pod organizacijom Odjela za međunarodne veze Središnjeg odbora Komunističke partije Kine.

Teme simpozija bile su: 20. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, plan razvoja Kine u idućih 5 godina, razvoj modernizacije u kineskome stilu te otvaranje prema svijetu.

Stručnjaci iz relevantnih kineskih odjela vršili su predavanje političkim strankama, organizacijama, „think tankovima“ i društvenim organizacijama iz Slovenije, Poljske, Srbije, Bugarske i zemalja srednje i istočne Europe.

Nakon predavanja, svi prisutni, među njima i naš predstavnik, postavljali su pitanja kineskim stručnjacima.

Pitanja s naše strane bila su:

  1. Kako je Kina izbjegla ekonomsku gospodarsku krizu 2008. godine?
  2. Kako se Kina dugoročno priprema za moguće demografske probleme u nadolazećem vremenu?
  3. Kako je Kina spriječila utjecaj kapitala i kapitalista na vlast i zakone?

Na prva dva pitanja stručnjaci su odgovorili kako se Kina proučavanjem, planiranjem i prilagodbom prilagođava trenutnim stanjima na tržištu, kako država pomaže malim i srednjim poduzetnicima, kako država ima mjere za pomoć mladim ljudima u vidu obrazovanja, pronalasku posla i stanovanja.

Na zadnje pitanje odgovaraju kako kineski sustav ne dopušta kapitalu niti kapitalistima da utječu na vlast i zakone tako što je cilj partije stavljati ljude i njihove potrebe ispred potreba kapitala i kapitalista. Kao primjer naveli su kapitalista Jacka Maa, koji je zahvaljujući svojem bogatstvu i moći želio utjecati na kinesku politiku, no spriječen je u svom naumu.

Zahvaljujući simpoziju učvršćena je veza između Komunističke partije Kine i Socijalističke radničke partije Hrvatske te su postavljeni dobri temelji za daljnju suradnju.

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE