IZRAELSKA POLICIJA UHAPSILA I PROTUPRAVNO PROGNALA PREDSTAVNIKA WFTU

WFTU_logo

Prema informaciji koju smo dobili  iz sjedišta WFTU (Svjetske federacije klasno orijentiranih sindikata), izraelska policija je na međunarodnom aerodromu u Tel Avivu u subotu 13. VI. uhapsila njenu članicu Alexandru Liberi.

Alexandra Liberi putovala je u svojstvu dopisnika sa svim potrebnim urednim dokumentima u misiji WFTU u Ramallah, Palestina, da bi s ostalim predstavnicima WFTU prisustvovala seminaru mladih sindikalista.

Po dolasku na aerodrom, ona je uhapšena pod izlikom da „WFTU predstavlja opasnost za sigurnost države Izrael“. Tim od 15 policajaca i jedne žene pokušao ju je terorizirati i zaplašiti prijetnjama i verbalnim nasrtajima. Nakon pretresa, oduzeti su joj radni dokumenti i materijali.

U sigurnosnom odjelu aerodroma zadržana je 11 sati i protiv svoje volje ukrcana na avion i pod pratnjom deportirana iz Izraela preko Istambula do Atene.

Ovaj incident je još jedan u nizu povod za međunarodni sindikalni pokret da jasno i glasno svim mogućim sredstvima ukaže na:

– Nedemokratsku i protupravnu praksu izraelske vlade

– Potrebu jačanja međunarodne solidarnosti s palestinskim narodom

– Zahtjev međunarodnim institucijama o primjeni međunarodnog prava svugdje, bez izuzetka.

Iz WFTU-a dalje ističu kako su, u godini kada se navršava 70 godina od osnutka te sindikalne organizacije, ponosni na solidarnost sa palestinskim narodom, ali i svim arapskim radnicima, a postupci izraelske vlade poput ovog primjera neće ih uplašiti niti usporiti. Naprotiv, osnažit će ih i ukazati na pravi put.

Socijalistička radnička partija osuđuje postupak izraelskih vlasti prema Alexandri Liberi i solidarizira se sa izjavom WFTU.

 

 

15. VI. 2015.

 

Vladimir Kapuralin

predsjednik Socijalističke radničke partije Hrvatske