KONFERENCIJA ZA MEDIJE

 

Datum održavanja: 5. VI. 2015.

Mjesto održavanja: Pula

 

REFERENDUM O REFERENDUMU

Do ukidanja delegatskog sistema 90-ih godina, građani su imali mogućnost, u interakciji s pripadajućim delegatima, utjecati na donošenje odluka u svim segmentima od općeg interesa; od radnog mjesta do mjesta boravka u organiziranoj zajednici.

Nakon secesije 90-ih i promjene društveno-političkog uređenja, svaka interakcija između građana  i predstavnika vlasti prestaje i vlast postaje svojevrsna nedodirljiva nadkasta.

U novonastalim uvjetima, institut referenduma ostaje jedini rudiment nekadašnjeg uticanja na događanja kojeg su građani izgubili. I takav okrnjeni utjecaj vlast želi dodatno ograničiti postavljajući kriterije prema vlastitom nahođenju i trenutnom interesu. Stoga Socijalistička radnička partija podupire zahtjeve građanske inicijative da se na referendumu građani izjasne o dva strukturna parametra bitna za referendum, a to su: 200 000 potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma i pravo prikupljanje potpisa na javnim površinama.

 

KANDIDATURA ZA MJESTO GLAVNOG TAJNIKA OUN

Iako se za sada radi samo o pretpostavkama i nagađanjima da bi sljedeća kandidatura za Glavnog tajnika OUN trebala biti ponuđena nekoj od zemalja Istočne Evrope, spominje se da bi to moglo pripasti Hrvatskoj, odnosno ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić što ona nesamokritički prihvaća.

S tim u vezi želimo navesti nekoliko argumenata zbog kojih Hrvatska nije zadovoljavajući odabir za tu visoku funkciju dok je sama Vesna Pusić i tako irelevantna na svjetskoj razini.

Bitan argument zbog kojeg Hrvatskoj ne bi trebala pripasti ta čast je činjenica da Hrvatska nije nepristrana zemlja: ona je članica NATO saveza, vrlo agresivne vojno-političke institucije koja krši odredbe UN, inicira i generira sukobe i vojne intervencije širom svijeta i derogira samu ulogu UN, postepeno preuzimajući u svoje ruke ingerencije iz njenog domena.

Primjeri: agresija na SR Jugoslaviju, Irak, Afganistan, Libiju, Siriju, Ukrajinu.

Podsjećamo i na sramotnu odluku hrvatskih predstavnika iz decembra 2012. da ne podrže u Generalnoj skupštini priznanje Palestini statusa promatrača. Svoju pristranost i nedosljednost Hrvatska je iskazala i u vezi Krize u Ukrajini i nametanja sankcija Rusiji.

Iz navedenog zorno proizlazi da hrvatski predstavnik u ulozi Glavnog tajnika OUN ne bi zadanu ulogu odradio moralno i pošteno, već bi je odradio pristrano, protežirajući svjetske hegemone, nauštrb većine i vlastitih interesa.

 

Vladimir Kapuralin,

predsjednik Socijalističke radničke partije Hrvatske

 

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/srp-za-200-000-potpisa-na-javnim-mjestima-501947

 

http://www.regionalexpress.hr/site/more/odrzhana-konferencija-za-medije-socijalistichke-radnichke-partije