KERUM TUĐMANU ZAHVALJUJE SPOMENIKOM!

KERUM  TUĐMANU ZAHVALJUJE SPOMENIKOM!

Socijalistička radnička partija (SRP) se protivi prijedlogu splitskog gradonačelnika o podizanju spomenika Franji Tuđmanu na splitskoj rivi!

Ono što nam je u potpunosti jasno u ovo predizborno vrijeme jesu razlozi   Željka Keruma koji bi  htio biti veći pop od pape, zapravo veći hadezeovac od svih ostalih. Naime, vođen  lošom procijenom i bizarnim   politikantski naumom da se  na pokojnom Tuđmanu, koji bi da je danas živ imao iznimnih problema sa Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, prikupi koji mršavi politički poen nije i jedini razlog. Onaj pravi je da bi  Kerum ustvari htio sebi «podići»  spomenik, a kojim  bi ujedno zahvalio i svome velikome dobrotvoru i meceni- Franji Tuđmanu,  jer ga je ovaj, od jednog malog trgovaćkog pomoćnika u bivšem sistemu, u par godina  ratno-profiterskog mešetarluka «preveo u visoko društvo» –  tajkuna  koji danas gazi po novcu bez da ga je itko ozbiljnije zapitao otkud mu, a  kojim onda  kupuje društvenu i političku poziciju, trenutno,  mjesto gradonačelnika drugog grada u Hrvatskoj, premrežuje svojom rodbinom i prijateljima mnoge  upravljačke strukture vlasti i poduzeća, a cijeli grad svojim privatnim interesom!

Ozbiljno se pitamo: dali je za sve to dovoljan samo jedan spomenik?

A da bi taj spomenik na splitskoj rivi bio  pravi kulturocid  ne treba puno ni političke mudrosti, niti urbanističke  stručnosti, ni estetske istančanosti. Bilo bi to nasilje nad  licem ovog grada, nad rivom  za koju poznavatelji  kažu da je treća po ljepoti u svijetu.

Ujedno,  Tuđman ne zaslužuje spomenik iz prostog razloga što je devedesetih godina bio glavni «arhitekta»  i najodgovorniji za ordinarnu  prevaru  i pljačku stoljeća svog naroda kada je obećao zemlju blagostanja, koja je vođena njegovom doktrinom i politikom ovih dana dovedena do samog ruba katastrofe.

Treba  podsjetiti i na to da je još nedavno,  zamagljujući time  loše stanje u državi, kao i Kerum danas u Splitu,  i bivši a sada pritvoreni, premijer Ivo Sanader, ubacio splićanima “kost za glodanje” istom ovom idejom o gradnji spomenika  F. Tuđmanu na rivi.

Ono što nam nije i nikada neće biti jasno, jeste da ni nakon desetljeća upornog zalaganja, mnogih peticija, zahtjeva i apela  SRP-a, SAB-a i drugih organizacija gradskim vlastima da se vrati ulica «Prvog splitskog odreda», spomen na strijeljanu splitsku mladost, koja je početkom fašističke okupacije u II svj.ratu, gotovo goloruka krenula u borbu za slobodu svoje domovine i doživila tragičan kraj, neprihvatljiva je činjenica   uporne šutnje i ignororanje svih dosadašnjih gradskih vlasti, koje ni jednom  nisu niti odgovorile na zahtjeve, a kamoli pozitivno riješile ovaj slučaj. To  govori o besćutnosti vlasti i neciviliziranom  odnosu prema stavarnim žrtvama rata, koje po njima ne zaslužuju povrat imena ulice,  uklonjene  dolaskom tzv. demokratske vlasti.

 

Split, 11.05.2011.                                                            Predsjednik GO SRP-a Split

Ranko Adorić, dipl.ing.