Saopćenje Mladih Socijalista SRP-a povodom smrti Osame Bin Ladena

Saopćenje Mladih Socijalista SRP povodom smrti Osame Bin Ladena


Dana 2. Maja 2011. godine vlasti Sjedinjenih Američkih Država objavile su smrt Osame Bin Ladena tokom vojno-obavještajne operacije u Pakistanu. Mnoge pojedinosti tog događaja ostaju nejasne, od načina kojim je identificiran do njegove navodne sahrane u moru, koja onemogućava buduće ispitivanje tjela. Uzimajući kao točne sve podatke koje su vlasti SAD prenijele javnosti i bez analize njihovog sadržaja možemo doći do ponekih zaključaka:

SAD nastavljaju sa politikom ne obaziranja na vlastite “saveznike” de facto vodeći ratne operacije na njihovom teritoriju bez njihovog odobrenja.

SAD nastavljaju politiku “ciljanih ubojstava” zaobilazeći bilo kakav privid suđenja optuženika za krivična djela (to se najbolje vidi iz činjenice da nitko od prisutnih u napadnutoj zgradi nije preživio iako se znalo da je u njoj bilo i djece). Na taj način eliminiraju neugodne svjedoke svojih djela.

SAD ne misle prestati sa vojnim operacijama u inozemstvu u cilju rješavanja unutarnjih problema.

Povijest koja stoji iza Bin Ladena i sadašnjeg Afgansko-Pakistanskog rata veoma je značajna za shvaćanje trenutnog stanja u većinski muslimanskim zemljama. U nastojanju SAD da iskorijeni tokom “hladnog rata” sve napredne i revolucionarne snage koje su prijetile svrgavanjem režima američkih marioneta i na taj način miniranju utjecaja SAD nad tim strateškim teritorijem, SAD su ekonomski, politički i vojno podržavale najreakcionarnije i najnazadnije sile koje su se borile protiv “bezbožnog komunizma”. Još prije trenutka kad je SSSR odlučio vojno intervenirati u Afganistan 1979. godine SAD su podržavale Afganske pobunjenike preko Pakistanskih tajnih službi a nakon Sovjetske intervencije direktno podržavale pobunjenike i dobrovoljce koji su stizali iz arapskih zamalja. Među tim dobrovoljcima bio je mladi Osama Bin Laden, sin bogatog građevinara koji je vremenom postao simbol najnazadnijeg “političkog islama”.

Osama je 1991 za vrijeme američkog napada na Irak shvatio da se SAD služe lokalnim režimima za vlastite interese i objavio svoj vlastiti “Džihad” protiv “Zapada”.

Sve ostalo je više manje opće poznato.

Sve to nam govori da se danas SAD u svojoj dekadenciji bore protiv frankenštajnskih monstruma koje je sama Amerika stvorila ili uzgojila, počevši od Sadama Huseina, preko Mubaraka do Bin Ladena. Amerika sama proizvodi svoje neprijatelje protiv kojih šalje bombe i tuđe vojske.

Bez obzira na sve te pokušaje jedan novi ciklus je započeo u svjetskoj povijesti a Amerika te promjene ne može zaustaviti.

Koordinator Mladih Socijalista SRP-a, Davor Rakić