KOMEMORACIJA U JASENOVCU 2016.

Socijalistička radnička partija podržava i pridružuje se svim subjektima i pojedincima koji se 22. travnja ove godine neće pojaviti na komemoraciji žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac u organizaciji institucija Republike Hrvatske.

Odluka o bojkotu komemoracije je politička odluka i ona je posljedica isto tako političkog činjenja i nečinjenja.

Gotovo svakodnevno, trajno, suočeni smo s revizijom i falsificiranjem rezultata i posljedica koje su proistekle iz II sv. rata. Što je danas, sedam desetljeća nakon njegovog završetka, uz neke izuzetke poput Ukrajine i Baltičkih zemalja, jedinstven slučaj u svijetu. Svugdje se zna tko je pobijedio i tko je izgubio. Zna se i tko je bio na pravoj, a tko na krivoj strani. Zna se tko su bile žrtve, a tko zločinci i te su stvari stavljene ad acta, one nikoga ne opterećuju i njima se bave povjesničari.

Ali danas, dva i pol desetljeća nakon secesije 90-ih, suočeni smo s najžešćim nasrtajima do sada na antifašističke tekovine. Pobjednike se stigmatizira, vrhovnog komandanta Tita proziva se zločincem, njegova se obilježja odstranjuju iz državnih prostorija dok se ustaški zločinački pokret relativizira, uz masovno korištenje insignija u prisustvu najviših predstavnika vlasti bez ikakvih posljedica, a prakticira se i “obilježavanje dana NDH”. Žrtve ustaških zločina se minimaliziraju ili prešućuju, a svjesno se proizvode falsifikati. Najnoviji je u dokumentarnom filmu Jakova Sedlara “Istina o Jasenovcu”.

Imajući sve to u vidu, do situacije poput ove naprosto je moralo doći. Podmetanja da bojkot predstavlja nepoštivanje žrtava su potpuno neargumentirana jer se iskreno upućivanje počasti žrtvama može održati 365 dana u godini i ono će biti učinjeno  na dostojanstven način, a ne inkognito, kako je to lani učinila aktualna predsjednica.

I oni koji se 22. travnja budu došli pokloniti u Jasenovac, neće se doći pokloniti žrtvama, nego vladajućim državnim strukturama, očekujući od njih zauzvrat blagonaklonost.

Mi prihvaćamo argument kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da nitko ne može imati monopol na istinu, ali također, po logici stvari, ne mogu postojati dvije istine.

 

http://www.tvistra.hr/vijesti-11-04-2016/

(od 5:44 do 8:10)

 

U Puli, 11. IV. 2016.

 

Vladimir Kapuralin,

predsjednik SRP-a