Komunistička partija Grčke Protiv odluke Evropskog parlamenta kao uvoda u imperijalističku agresiju Libije

Komunistička partija Grčke

Protiv odluke Evropskog parlamenta kao uvoda u imperijalističku agresiju Libije

10 marta je u Evropskom parlamentu izglasana  neprihvatljiva odluka, koja na provokativan način huška i opravdava napad na Libiju. Ta odluka koja se služi izgovorom «demokratizacije» i ukazivanjem humanitarne pomoći ima kao perspektivu vojnu intervenciju u Libiji. Ona predviđa i uspostavljanje No-Fly Zone u Libiji i potiče Evropsku Uniju da upotrijebi sva raspoloživa sredstva i da, između ostalog, prizna i  prihvati «Provizorno libijsko vijeće». Na taj će način imperijalisti ostvariti svoju namjeru da podjele plijen, nastavljajući isto ono što su činili i sa Gadafijem. Sve je to u funkciji imperijalističkih interesa u regiji, kako bi se očuvala kapitalistička korist koja služi monopolističkim grupama na štetu naroda. KKE (KP Grčke) je osudila ovu odluku i optužila je njen sadržaj koji ima zadnju svrhu.

Tu su odluku izglasali Socijaldemokrati, Evropska Narodna Partija, Liberali, Zeleni, pa i grčki zastupnici PASOK-a (socijaldemokrati) i ND (Nova Demokracija-grčki konzervativci), LAOS (krajnja desnica) te Ekolozi i Zeleni. Ista je odluka  dobila podršku i zastupnika «Evropske partije  ljevice», pa tako i bivšeg predsjednika Die Linke, O. Lafontaine-a, te bivšeg predsjednika

«Evropske partije ljevice», a danas predsjednika grupe GUE-NGL, L. Bikyja, te francuske «Partije ljevice» Z.L. Mélichona. Takav glas još jednom upozorava kako je opasna uloga oportunizma po radničku klasu i po interese naroda, kao što je zadatak Komunističke partije da preuzme glavnu riječ u ukazivanje na to i na različiti stav, koji ona ima o tome. Jer se političke snage ne mogu suditi po imenu niti kako same sebe definiraju. Njih treba suditi prema njihovom držanju prema buržujskoj klasi, prema monopolističkim interesima, prema kapitalističko-imperijalističkom barbarstvu i prema imperijalističkim snagama u cijelosti.

Deklaracija grupe KKE o toj odluci

KKE grupa u Evropskom je parlamentu glasala protiv i osudila takav glas, pokazala na funkciju anticipiranja vojne operacije pod izgovorom »demokratizacije» i humanitarne pomoći Libiji. U svom govoru na plenarnoj sjednici poslanik Tussas je kazao: »Ta reakcionarna odluka, koju su izglasali PASOK, ND, LAOS i Zeleni i Ekolozi kao i oportunisti iz partije Evropske ljevice je u suglasju sa opasnim planovima imperijalista Evropske Unije, SAD-a, NATO-a, koji pripremaju vojnu intervenciju u Libiji, kako bi spasili geopolitičke i energetske interese  monopola.

Rezolucija predviđa stvaranje no-fly zone, koja između ostalog predviđa razaranje svih libijskih protuavionskih snaga. I izričito zahtijeva od Evropske Unije upotrebu svih raspoloživih sredstava za intervenciju u toj zemlji. Catherine Aston provokativno i eksplicitno podržava ovakvu odluku u svojstvu visokog predstavnika Evropske Unije za vanjsku politiku i za sigurnost, te priznaje Provizorno libijsko vijeće, koje je stvoreno da bi se ostvarili avanturistički planovi na štetu libijskog naroda.

Prava je provokacija, što se imperijalisti SAD-a, NATO-a, buržujskih vlada i partije Evropske Unije jednosmjerno, kao i bivši suradnici najreakcionarnijih režima sjeverne Afrike i eksploatatori naroda na tim prostorima sada predstavljaju kao branitelji demokratskih i socijalnih prava. Demokracija u viđenju imperijalista plaća se krvlju naroda Iraka, Afganistana, Latinske Amerike i cijelog svijeta. KKE je od samog početka optuživala eksploatatorski režim u Libiji te zločinačke akcije libijskih vojnih snaga protiv libijskog naroda koji se digao na borbu. KKE je odlučno protiv svakog uplitanja u to imperijalista iz Evropske Unije, SAD-a, NATO-a te protiv učešća i naše zemlje (Grčke) u imperijalističkim planovima NATO-a, koje smatra krajnje opasnim za narode koji žive u ovom regiji. «