Uspjela promocija knjige: „Izdajnik i ratni zločinac Draža Mihailović pred sudom“

Uspjela promocija knjige: „Izdajnik i ratni zločinac Draža Mihailović pred sudom“

S lijeva na desno: Božidar Dugonjić, Stjepan Mesić, Ivan Plješa  i Mirko Mećava
S lijeva na desno: Božidar Dugonjić, Stjepan Mesić, Ivan Plješa i Mirko Mećava

U punoj dvorani Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, uz prisutnost više predstavnika medijskih kuća, u Zagrebu je 17. ožujka 2011. godine održana najavljena promocija knjige „Izdajnik i ratni zločinac Draža Mihailović pred sudom“, u izdanju Zaklade „August Cesarec“. Promotori su bili: Stipe Mesić, počasni predsjednika SABA-a, Ivan Plješa, predsjednik SRP-a i Mirko Mećava, predsjednik Savjeta SRP-a. O nastanku knjige, kao prijepisu sa ćirilice na latinicu, govorio je urednik izdanja i upravitelj Zaklade „August Cesarec“, Božidar Dugonjić.

U svojim izlaganjima promotori su ukazali na pokušaje falsificiranja povijesti, izvrtanja istine i pokušajima dezavuiranja narodno-oslobodilačke borbe i njenog antifašističkog karaktera. Čak se opće poznate zločince i fašističke sluge pokušava proglasiti antifašistima i herojima. To je omogućeno, između ostaloga, i „čistkama“ koje su provedene u knjižnicama i depoima izdavača tijekom 90-tih godina, kada su masovno uništavane knjige „nepodobne“ za novi desničarski režim. Upravo zato, naglasio je Stjepan Mesić, izdavanje knjiga kao što je ova ili prije nekoliko godina o ponašanju dijela klera u Hrvatskoj u tijeku II. Svjetskog rata, predstavlja važan zadatak. Posebno zato što se radi o neoborivima dokumentima koji bi trebali širiti istinu među mladim ljudima kojima se manipulira lažnim iskazima. Mesić se je posebno osvrnuo na izjave i planove ministra Karamarka koji planira svako nađeno grobište proglasiti žrtvom „komunističkog režima“. A gdje su grobovi partizana i žrtava fašizma? I njih se proglašava žrtvama komunizma čak i kad postoje činjenice koje govore suprotno, kao što je to na primjer groblje na otoku Rabu, konstatirao je Plješa, koji je, između ostaloga, istaknuo: „Mi smo do sada reprintirali neke knjige, kao na primjer: „Ratni zločini jednog dijela katoličkog klera u Hrvatskoj“, a sada je došla na red i ova, „Izdajnik i ratni zločinac Draža Mihailović pred sudom“. Ovdje naravno nije riječ o nekakvom doziranju „malo naših, a malo njihovih“ zločina, već da bi se pokazalo da je to zapravo sve isto. Ni ustaše, ni četnici nikada se nisu borili za svoj narod, iako su im hrvatstva i srpstva bila puna usta, već za privilegije i povlaštene klase, što je i u miru suprotno narodnim interesima. Ni ustaše ni četnici nisu nikakve perjanice etnosa, već prije svega prljavi i neljudski karakter povlaštenih klasa svojih naroda, pa mi i ne moramo da patimo za nekim ravnopravnim doziranjem u iznošenju njihovih zločina. Oni su, dakle, prije svega klasni neprijatelji naroda, a zbog svoje primitivnosti i okrutnosti i zločinci. Pošto su sve te zločine radili pod komandom i u službi okupatora, oni su i izdajnici. Spaja ih to što su zločine činili i svom i drugim narodima i to daje legitimno pravo svim narodima da s jednakim pravom govore o njihovim zločinima.” (cijeli osvrt Ivana Plješe možete pročitati OVDJE). Po završetku promocije nastavljen je prijateljski razgovor uz kavu.

Knjiga, volumena 544 stranice, može se za sada nabaviti u knjižari „Ljevak“ na Jelačićevom trgu i „Super knjižari“ na Rooseveltovom trgu 4 u Zagrebu. Radi nabave knjige može se dobiti informacije na broju 098 60 22 91.

Link : Mesić o masovnim grobnicama iz 2. svjetskog rata : http://www.zamirzine.net/spip.php?article10564