Komunistička partija Izraela (CPI): HITNI APEL – POLICIJA UHAPSILA MOHAMMADA BARAKEHA, PREDSJEDNIKA VISOKOG ODBORA ZA PRAĆENJE ARAPSKO-PALESTINSKE MANJINE U IZRAELU

Najmanje pet čelnika palestinske manjine u Izraelu, uključujući predsjednika Visokog odbora za praćenje, Muhammada Barakeha, i bivše članove parlamenta, Haneen Zoabi i Sami Abu Shehadeh, uz Yossefa Tatoura i Mahmuda Mawasija, uhićeno je jutros tijekom mirnog bdijenje kojim se poziva na prekid vatre u Nazaretu. Trenutno se nalaze u policijskoj postaji u Nazaretu gdje čekaju ispitivanje. Mohammad Barakeh je prebačen u drugu policijsku stanicu u Beit She’anu.

Visoki odbor za praćenje arapskih građana Izraela najviše je službeno tijelo arapsko-palestinske manjine u Izraelu, sastavljeno od Arapskog vijeća gradonačelnika, bivših i sadašnjih zastupnika i drugih predstavnika. Hapšenje njegovih čelnika je drakonska antidemokratska mjera koja odražava izraelski kontinuirani napad na slobodu govora, političko udruživanje i građanska prava palestinskog stanovništva.

Današnja nezakonita uhićenja uslijedila su nakon naredbi koje je izdala izraelska policija o zabrani svih prosvjeda koji pozivaju na okončanje rata u Gazi i okupacije, a koje je jučer (8. studenog) potvrdio izraelski Vrhovni sud. To odražava brzo intenziviranje državne represije protiv palestinske manjine, što uključuje pravni progon građana koji izražavaju svoju solidarnost s Gazom ili svoj palestinski identitet na društvenim mrežama, kao i brze izmjene hitnih propisa, koji sankcioniraju pucanje bojevim streljivom na nenaoružane civile na demonstracijama.

Izrael dobiva ogromnu potporu međunarodne zajednice za borbu protiv Hamasa pod izlikom da je demokratska država. Demokratske zemlje ne potiskuju političku opoziciju tijekom ratova upravo kada su neslaganje i javna kritika najvažniji za zaštitu ljudskih prava i vrijednosti. Demokratske države ne progone svoje manjine, prijete uhićenjem, ozljeđivanjem ili ubojstvom onima koji stoje iza svog identiteta. Demokratske države ne uhićuju vodstvo manjina.

Od 7. listopada, kada je ovaj rat počeo, palestinsko vodstvo, predvođeno Odborom za praćenje, pokazalo je najvišu razinu javne odgovornosti i učinilo sve što je u njegovoj moći da deeskalira napetosti između Arapa i Židova unutar Izraela.

Jedini zaključak koji se može izvući iz ovih uhićenja jest da izraelska ekstremna rasistička vlada čini sve što može kako bi rasplamsala više nasilja između Židova i Arapa, ovaj put unutar granica države.

Pozivamo vas da DJELUJETE SADA kako biste prisilili Izrael da oslobodi čelnike i sve palestinske građane koji su nezakonito i bez opravdanja držani u izraelskom pritvoru.

Tražimo da nastavite dizati svoj glas protiv zločina počinjenih u Gazi i protiv izraelske represije nad legitimnim neslaganjem.

9. studenog 2023.