NITKO DA NE DOĐE, DO USTAŠA DRAG

Javni nastup uz fašistička obilježja u Evropi u današnje vrijeme, osim u Ukrajini, u kojoj je u toku oružani sukob u kojemu se na ukrajinskoj strani bore jedinice i pojedinci s eksplicitno nacističkim obilježjima, pojavnost je još samo u Hrvatskoj, u svojoj ustaškoj inačici. S time da je to u Hrvatskoj kontinuirana praksa već dvadeset i osam godina nakon završetka građanskog rata, a trideset i tri godine nakon kontrarevolucije i secesije, u čemu su te snage odigrale radikalan posao. Usporedbe radi, nezamislivo je da bi se dvadeset i osam godina nakon završetka II. svjetskog rata u Njemačkoj ili Italiji u javnosti pojavila nacistička i fašistička obilježja ili manifestacije. U Hrvatskoj je to sastavni dio svakodnevnice u svim segmentima društva.

Buru u javnosti ovih dana izazvala je ilustracija plakata za obilježavanje ovogodišnjeg Dana sjećanja u Vukovaru, kojeg je predstavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Na plakatu je jasno istaknuto karakteristično slovu „U“. Na kritike je Penava odgovorio kako „one koje to smeta ne dolaze u Vukovar“. Iz toga jasno derivira tko su „oni“ koji bi trebali doći. Dodatno je tenzije na razinu sukoba digla samovoljna, nelegalna i nasilnička namjera pripadnika Domovinskog pokreta i HOS-ovaca da spriječe polaganje vijenca u Dunav za sve stradale od strane SDSS-a, zbog čega su oni od toga odustali.

Nije to prvi put, da ulica diktira obilježavanje u Vukovaru. Neslaganja je bilo i do sada, a najbizarniji primjer je onaj iz 2013. godine kada je ulica, do tada nezabilježenom intrigom, ponizila i uvrijedila kompletno državno vodstvo, na čelu s predsjednikom države, premijerom i kompletnim državnim protokolom, prepriječivši im put ka mjestu komemoracije, primoravši ih da čekaju na začelju.

Politika građanskih partija nije u trideset i tri godine riješila problem, već ga alimentira jer od tih mračnih snaga zavisi. Stoga će on biti prisutan sve do pojave novih radikalnih promjena na klasnoj osnovi.

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/srp–nije-to-prvi-put–da-ulica-diktira-obiljezavanje-u-vukovaru/186769

Vladimir Kapuralin: Nitko da ne dođe, do ustaša drag

17. XI. 2023.

Vladimir Kapuralin