Komunistička partija Turske: NAŠA DRŽAVA I SVIJET TREBAJU SE ODMAH RJEŠITI NATO-a

Odbor za vanjske poslove Velike narodne skupštine Turske nedavno je raspravljao o prijedlogu zakona koji se odnosi na protokol o pristupanju Švedske NATO-u. Ovo pitanje je sramota za Veliku narodnu skupštinu Turske.

Nakon početka rusko-ukrajinskog rata, pokušaj NATO-a da regrutira nove članice u sjevernoj Europi dobio je veliki zamah. Članstvo dviju država koje nisu članice NATO-a u regiji, Švedske i Finske, brzo je došlo do izražaja.

Prvi rezultat procesa koji se odvijao neviđenom brzinom bio je prijem Finske u NATO u ožujku ove godine. Nažalost, Velika narodna skupština Turske dala je vrlo loš stav po ovom pitanju, izraženo je pozitivno mišljenje za članstvo ove zemlje, ali nije dat niti jedan negativan glas. Nakon Finske, članstvo Švedske također će uzrokovati nastavak ratnog okruženja i političkih napetosti u regiji zato što su zapadne imperijalističke sile, posebice SAD, za održavanje napetosti u regiji.

Druga dimenzija problema je da članstvo ove dvije zemlje u NATO-u vlada AKP-a tretira kao adut. To je pitanje korišteno i kao materijal za nacionalistički diskurs u unutarnjoj politici i kao adut u pregovorima s imperijalističkim silama. Time je naša zemlja i dalje dio imperijalističke politike.

Međutim, NATO nije ništa drugo nego teroristička organizacija. Od početka nije donio mir ni za svoje članove ni za narode drugih zemalja. Naprotiv, terorizirao je i vršio masakre u zemljama koje je ciljao. Intervenirao je u unutarnje stvari drugih zemalja, bilo vođenjem izravnog rata i preuzimanjem vojnih inicijativa, bilo korištenjem protugerilskih taktika i alata kao što su atentati i državni udari. Nisu dopuštali radnicima da dignu glas i nisu se libili ni najkrvavijih pokušaja.

Svijet se mora odmah riješiti NATO-a. Prvi korak, za našu zemlju i ostale članice je izlazak iz NATO-a. Povjerenstvo za vanjske poslove Velike narodne skupštine Turske trebalo bi na svoj dnevni red staviti izlazak Turske iz ove krvave organizacije, a ne širenje NATO-a. Komunistička partija Turske to je branila od samog početka i nastavit će to braniti, jer NATO uzrokuje samo ratove, krvoprolića i ljudske patnje.

Dolje NATO, dolje imperijalizam!

Centralni komitet Komunističke partije Turske