Konferencija za štampu Društvo Josip Broz Tito

KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU DRUŠTVO JOSIP BROZ TITO
Mjesto održavanja: Pula
Datum održavanja: 17. I 2013.

aman2326361

Uključivanje Mauricia Tremula u prepucavanja na relaciji Kain-Jakovčić, IDS-SDP,Županija-Metropola, „Marko“-„Janko“ it.d. nisu predmet našeg zanimanja. Irelevantno je i to što građanin Mauricio Tremul misli o Josipu Brozu.
Međutim ne može i ne smije nas ostavit indiferentnima, Tvrdnja predsjednika izvršnog odbora Talijanske unije, kako smatra da „era diktatora Tita, odgovornog za egzodus Talijana nakon Drugog svjetskog rata, pripada konačno prošlosti“. Jer se radi o stavu visoko pozicioniranog predstavnika jedne institucije, o Titu kao instituciji.
Zadržati ćemo se na samo četiri argumenta, koja su do sada toliko izanalizirani i obrazloženi da su postali postulati, koji demantiraju podmetanja o Titu kao diktatoru:
– Ne može biti diktator osoba koja je prva u povijesti dala na upravljanje tvornice i sredstva proizvodnje onima koji na njima rade i time oslobodila radnog čovjeka od izrabljivanja.
– Ne može biti diktator osoba dokazano posvećena mirnoj koegzistenciji među narodima, koja je bila među vodećim inicijatorima i osnivačima pokreta nesvrstanih, koji je obuhvaćao većinu čovječanstva.
– Ne može biti diktator osoba koju je uvažavala ogromna većina tada blokovski vrlo podijeljenog svijeta, bilo da se radi o vladama ili institucijama.
– Ne može biti diktator osoba kojoj je na ispraćaj, nakon silaska sa životne scene prisustvovao toliki broj državnika.
Što se pak tiče podmetanja Titu odgovornost za egzodus nakon II sv. rata. S razlogom se postavlja pitanje, kada će oni koji tako misle shvatiti da:
– U egzodusu o kojemu je riječ nisu učestvovali samo pripadnici talijanskog naroda, nego i slavenskog.
– Je egzodus bio potican od strane iredentističkih krugova, sa ciljem difamacije nove vlasti.
– Jedan od bitnih razloga za egzodus nije se nalazio na relaciji nacionalne pripadnosti Talijani Slaveni, jer su ti isti ljudi zajedno živjeli i prije egzodusa o kojemu je riječ. Već na relaciji društvenog sistema kapitalizam-socijalizam, odnosno neki od njih nisu htjeli živjet u socijalizmu.
Izjava o kojoj je riječ izašla je iz okvira osobnosti i zašla u okvir institucije izvršnog odbora Talijanske unije i ona je nanijela mrlju spomenutom izvršnom odboru. Kako se izvršni odbor do sada nije od nje ogradio, ni mi ne gajimo iluziju da će to učiniti nakon naše intervencije i osude takve izjave. Naša je intervencija između ostalog namijenjena građanima, a ohrabreni smo i dosadašnjim konstruktivnim reakcijama čitalaca na portalima koji su objavili informaciju.
U predizbornim prepucavanjima koja su u toku i kojih je sastavni dio Tremulova izjava vidjeli smo jako malo golova, ali zato vrlo puno autogolova, a autogol koji je Mauricio Tremul zadao instituciji kojoj pripada je epohalan, on obuhvaća opseg jedne epohe.

Ostali portali o vijesti:

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/crnobori-zloporaba-hrvatsko-talijanskih-odnosa-376166
http://regionalexpress.hr/site/more/ovjek-koji-je-radnicima-dao-tvornice-ne-moe-biti-diktator/
http://www.istarski.hr/node/6604

Član predsjedništva
Vladimir Kapuralin