POZIV INSTITUCIJAMA

SOCIJALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA HRVATSKE
Gradska Organizacija Umag
POZIV INSTITUCIJAMA

nns
Uslijed sve češćeg i potpuno neopravdanog napada na kurikulum Zdravstvenog odgoja u školama od strane Biskupske konferencije Hrvatske, cijelog svećenstva Hrvatske katoličke crkve, kao i političke stranke HDZ-a, te ostalih srodnih stranaka, HSP, HČSP, HDSSB, a i zbog sve učestalijih otkrivanja primjera pedofilie, ali i drugih štetnih pojava u redovima Crkve usmjerenih orema maloljetnim osobama, izdajemo slijedeću kritiku tih postupaka.
Tražimo da institucije struke ocijene prihvatljivost obreda ispovjedanja maloljetnika od strane svećenika!!!!
Naime, kako je poznato po katoličkoj doktrini u našim se crkvama i drugim vjerskim objektima prakticira ustaljeni obred ispovjedi. Taj obred ne isključuje, čak što više, obavezuje i djecu da pristupe takvom činu, što smatramo neprihvatljivim. Čin ispovjedanja podrazumjeva iznošenje svojih najintimnijih osjećaja. To ispovjedanje se i temelji na represiji, odnosno na ucjeni tj. onaj koji nije potpuno iskren i otvoren pri ispovjedi prijeti mu se raznim kaznama, jedna od kojih je i neulazak u “božanstveni raj” kao i kazna vječito gorućeg pakla. Uzimajući u obzir nezrelu dob maloljetnika koji su podvrženi ispovjedanju, držimo neprihvatljivim takav nestručni vid općenja svečenika sa maloljetnicima, koji ima za cilj proizvest poslušnu individuu, podložnu daljnjoj manipulaciji.
Svjedoci smo otkrivanja sve većeg broja slučajeva pedofilije, pogotovo u redovima crkve. Upravo PEDOFILIJA, jedan od najtežih zločina prema djetetu, je u porastu a obred ispovjesti, prilikom kojeg svećeniku pedofilu i kriminalcu, dijete bude predano kao žrtveno janje, na daljnje raspolaganje može poslužit kao povoljan instrument za regrutiranje budućih žrtava. Ne sluteći, maloljetnik u strahu od kazne, otvara svoju dušu u nadi da će pronaći željeni spas, no nerijetko biva upravo suprotno. Od spasa upada u najtežu agoniju koja ga je mogla zadesit i koja će ga pratit u daljnjem periodu odrastanja i života, silovanje od strane tkz. božjeg izaslanika. Nije potrebno objašnjavat kakve sve traume takvo dijete proživljava, a da je tom dijetetu psihička komponenta života trajno oštećena, zorno govore primjeri kada sad već odrasli i zreli ljudi otkrivaju desetljećima u sebi potiskivana traumatološka iskustva iz najranije mladosti.
Ikako nam je želja senzibilirati ovu našu totalno uspavanu javnost, odustajemo od eksplicitnog iznošenja detalja proizišlih iz svjedočenja bivših žrtava, prvenstveno da nebismo time povredili veliki broj onih koji još uvjek kriju i trpe posljedice sličnih iskustava.
Ali zato u ime SRP-a G.O. Umag prozivamo sve mjerodavne institucije Republike Hrvatske, , političke stranke, Sabor, Odbor za ljudska prava, Pravobranitelja za djecu, Pučkog pravobranitelja kao i sve ostale institucije prije svega stručne da pokrenu odgovornu raspravu u Saboru RH te da se na osnovi takve rasprave izglasa Zakon kojim će se regulirati obred ispovjedanja maloljetnika od strane svećenika!!!!!
SRP G.O. Umag
Predsjednik
Valter Jugovac