KONTRADEMONSTRACIJE U Bleiburgu – Pliberku

 

U subotu 18. maja, održane su kontrademonstracije u koruškom gradu Bleiburgu, slovenski Pliberk. Kontrademonstracije su održane kao reakcija na tradicionalno godišnje okupljanje poklonika ustaške ideologije iz Hrvatske i inozemstva na mjestu gdje su se pripadnici kvislinških formacija, u prvom redu ustaša, četnika, belogardejaca, Čerkeza i ostalih okupatorskih slugu, predali saveznicima 15. maja 1945. godine, punih tjedan dana nakon kapitulacije njihovih nacističkih mentora. U tih tjedan dana borbi, koje su vodili u povlačenju nakon službenog završetka II. svjetskog rata na tlu Evrope, stradalo je nekoliko hiljada boraca i domicilnog stanovništva u Sloveniji, koji su nepotrebno uvećali i onako izuzetno veliki broj žrtava palih u NOB u Jugoslaviji.

Od lanjske godine pojavila se i nova praksa u tretiranju samog događaja, ali nažalost ne sa strane hrvatske autističke vlasti, već iz redova lokalnih institucija i lokalne katoličke crkve, svjesnih štetnosti koji ovaj zadnji rudiment fašističke prošlosti Evrope, poznat pod sintagmom ustaški dernek, čini i državi Austriji i austrijskoj Katoličkoj crkvi, a i samoj lokalnoj dvonacionalnoj zajednici, koju čine pripadnici austrijske i slovenske nacionalnosti. Donesena su zakonska pravila o zabrani isticanja simbola ili gesta nacističkog sadržaja koji potiču na širenje mržnje i ona su počela davati rezultate. Antifašistička i ostala progresivna javnost iz Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske smatra da to nije dovoljno i da skup kao takav treba zabraniti. Tako je ove godine u Bleiburgu – Pliberku održano nekoliko kontrademonstracija. Na jednoj, onoj održanoj 18. maja učestvovalo je i pet članova i simpatizera SRP-a iz Istre. Nažalost, za razliku od pobornika ustaške ideologije, koji nastupaju kompaktno i monolitno, kontrademonstracije su organizirane frakcijski. Na organiziranih od nekoliko ljevičarskih organizacija, na koju su se odazvali i SRP-ovci, okupilo se 200-tinjak učesnika pretežno mlađe dobi, na onoj koja je istovremeno organizirana u samom gradu odazvalo se 100-tinjak učesnika, a jedno okupljanje održano je pred tjedan dana u organizaciji antifašističkih udruga Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske. Da su organizatori pokazali političku zrelost i zajedno održali jedno okupljanje na dan kad se održava i manifestacija protiv koje se protestira, sinergijski učinak bio bi veći, bili bi masovniji, upečatljiviji i uvjerljiviji. U svakom slučaju, i jučerašnje okupljanje doprinosi stjecanju akcione revolucionarne prakse i razvoju klasne svijesti, koje su nakon secesije i kontrarevolucije 90-ih nestale iz javnog života.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/gotova-komemoracija-na-bleiburgu-jedna-osoba-u-zatvoru-zbog-podignute-desnice/2086450.aspx?index_ref=read_more_d

 

19. V. 2019.

Vladimnir Kapuralin