LJEVIČARI SPLITA I DALMACIJE OBILJEŽILI 80. GODIŠNJICU STRADANJA PRVOG SPLITSKOG PARTIZANSKOG ODREDA

Danas 26. 8. 2021. u jutarnjim satima na splitskim Plokitama, održan je skup ljevičara povodom 80. godišnjice pogibije dijela Prvog splitskog partizanskog odreda, mjesta s kojeg su hrabri partizani krenuli u obranu domovine od fašističkih okupatora i domaćih slugu.

Uz minutu šutnje svim poginulima, pred spomen pločom vijence su položiti predstavnici boračkih organizacija Splita i Dalmacije te predstavnici političkih stranaka i udruženja SRP-a Split , SDP-a Split i Društva „Josip Broz Tito“ Split.

Prigodnim riječima skupu se obratio predsjednik splitske boračke organizacije, dr.Zdravko Roje, koji je između ostalog rekao:

„Prijepori i dileme tog vremena, nažalost, prisutni su do današnjih dana. To po meni nije ljudski. Mislim da treba valorizirati ono što je bilo dobro, jednako tako govoriti o onome što je bilo loše i preko građanskog odgoja mladima govoriti istinu kao zalog za njihovo bolje sutra ..“

Posebno su skup uveličali svojim prisustvom gradonačelnik Splita Ivica Puljak i dogradonačelnik Bojan Ivošević. Gradonačelnik Puljk je rekao:

„Odajemo počast ljudima koji su dali svoje živote za slobodu u kojoj danas živimo. Mnogi od njih bili su praktički djeca koja su se borila protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu. Moramo biti ponosni na njih i pomireni s prošlošću kako bi gledali u budućnost“.

Na brdu Ruduša kod Sinja istoga dana nastavljen je komemorativni skup ljevičara na mjestu strijeljanja Prvog splitskog odreda kojem su pristupile boračke organizacije iz Sinja, Solina, Kaštela, Makarske i drugih te predstavnici Radničkog nogometnog kluba „Split“ i političkih stranaka SRP-a Split, SDP Sinj, Društva „Josip Broz Tito“ Split, kao i zamjenik gradonačelnika grada Sinja koji su, odajući dužno poštovanje, položili cvijeće i vijence.