POSJETA DRUGOVA IZ AUSTRIJE GO SRP PULA

Davor Rakić, Vladimir Kapuralin, David Stockinger, Gunter Stockinger i Ivan Pavićevac

Za vrijeme svog boravka u Istri, u ponedjeljak 23. kolovoza, SRP u Puli posjetili su drugovi David Stockinger, član Glavnog odbora Austrijskog mirovnog pokreta, koji je uključen u Svjetsko mirovno vijeće WPC s kojim SRP surađuje više od desetljeća, i Günter Stockinger, član Komunističke partije Austrije, s kojom smo imali više susreta na međunarodnoj razini u protekla dva desetljeća.

Goste su dočekali Vladimir Kapuralin, Davor Rakić i Ivan Pavićevac iz Odjela za odnose s međunarodnim subjektima. Gosti su pozdravili namjeru da se i u Hrvatskoj osnuje mirovni pokret koji bi bio pridružen WPC. Osim izmjene informacija o trenutnoj poziciji svakog od subjekata, goste je zanimala i povijest Pule iz ratnog i revolucionarnog razdoblja. S tim u vezi, obišli smo nekoliko najznačajnijih punktova, poput mjesta pogibije četvorice radnika na velikim prvomajskim demonstracijama 1920. godine, mjestu strijeljanja u centru grada grupe rodoljuba nakon kapitulacije Italije 1943. godine, centralni spomenik palih boraca i žrtava fašizma u Titovom parku, spomenik strijeljanim mornarima prilikom pobune 1918. godine u Boki Kotorskoj.

Gosti su upoznati s otporom radnika i žrtvom koju su podnijeli prilikom odvoženja strojeva iz pulskog elektromlina 3. januara 1947. godine, kada je postalo izvjesno da će Pula pripasti Jugoslaviji. Na kraju, izražena je višestrana želja da se kontakti i suradnja nastavi.

U Puli, 28. VIII. 2021.

Vladimir Kapuralin