LJEVIČARI SPLITA I DALMACIJE OBILJEŽILI 81. GODIŠNJICU POGIBIJE PRVOG SPLITSKOG PARTIZANSKOG ODREDA

Dana 26. 8. 2022., u ranim jutarnjim satima na splitskom kotaru Plokite, održan je skup ljevičara povodom 81. godišnjice pogibije jednog dijela Prvog splitskog partizanskog odreda, mjesta s kojeg je hrabra splitska mladost, sastavljena pretežno od SKOJ-evaca, krenula u partizane, u obranu domovine od fašističkih okupatora i domaćih izdajnika.

Uz minutu šutnje svim poginulima, pred spomen pločom vijence su, pored delegacije s gradonačelnikom na čelu, položile boračke organizacije, kao i delegacije Društva „Josip Broz Tito“ Split te predstavnici političkih stranaka i udruženja, SRP-a, SDP-a i RF-a.

Prigodnim riječima skupu se obratio splitski gradonačelnik Ivica Puljak, koji je između ostalog naglasio: „Danas se sjećamo ljudi, uglavnom mladosti, koji su omogućili da mi danas živimo u miru i slobodi, posebno onih koji su poginuli na današnji dan. To sjećanje i te ideje uvijek trebamo promovirati“.

Predsjednik boračke organizacije Splita dr. Zdravko Roje je između ostalog rekao: „Još prošle godine, na opće zadovoljstvo stanovništva grada, došlo je do promjene vlasti u Splitu, čime su stvorene mogućnosti da se dugogodišnje inicijative antifašističkih udruga grada Splita uspješno realiziraju: uređenje parka Prvog splitskog odreda i izmjena naziva – dodavanje riječi ‘partizanski’, imenovanjem prostora ispred zgrade županije Trgom žrtava fašizma i dopisivanje 26. listopada, dana oslobođenja našega grada od fašizma, na štanadarac na Narodnom trgu. Realizacija ovih projekata jedini je način za izlazak iz kruga tame koji nas još uvijek duboko opterećuje“.

Na brdu Ruduša iznad Sinja istoga jutra, već tradicionalno, nastavljen je komemorativni skup ljevičara na mjestu pogubljenja zarobljenih članova Prvog splitskog partizanskog odreda kojem su pristupile delegacije boračkih organizacija iz Splita, Sinja, Solina, Kaštela, Makarske i drugih mjesta, predstavnici Radničkog nogometnog kluba „Split“ i navijačke skupine „Crveni vragovi“ te političkih stranaka SRP Hrvatske, SDP Sinj, Društva „Josip Broz Tito“ Split i drugi.

Uvodno, skup je pozdravila izaslanica predsjednika SABA Hrvatske, drugarica Vesna Ugrina, dok je dr. Zdravko Roje iznio kratki prikaz historijskog događaja. Skupu su se obratili i predstavnici Nogometnog kluba „Split“, saborska zastupnica Katarina Peović i drugi te na kraju bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.