NAPAD NA KUBANSKO VELEPOSLANSTVO U WASHINGTONU

Prema informaciji koju smo dobili od naših drugova iz Komunističke partije Amerike (CPUSA), u četvrtak, 30. aprila, dan uoči 1.maja, međunarodnog praznika rada koji je nastao u Americi, ali kojeg Amerika ne obilježava, izvršen je atentat vatrenim oružjem  u dva sata ujutro, po lokalnom vremenu, na kubansku ambasadu u Washingtonu, D.C.

Prema prvim izvještajima kubanskih izvora i washingtonske policije, napadač se odvezao do ambasade, koja se nalazi na sjeverozapadnom dijelu američke prijestolnice, i iz vatrenog oružja pucao na zgradu. Susjedi, probuđeni hicima, pozvali su policiju koja je uhapsila osumnjičenog, čije ime još nije objavljeno u javnost. Iako nitko nije ozlijeđen, na zgradi veleposlanstva počinjena je materijalna šteta.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodríguez podsjetio je Trumpovu administraciju na svoje obveze, prema međunarodnom pravu, da pruže potpunu zaštitu od takvih napada svim diplomatskim objektima stranih država u Sjedinjenim Državama.

Ovo je važan podsjetnik, jer je prošle godine Trumpova administracija poticala ilegalno preuzimanje venecuelanske ambasade.

Još nije poznato da li je netko stajao iza napada, no klevetnički propagandistički napadi Trumpove administracije na socijalističku Kubu trenutno su usmjereni na pokušaj diskreditacije Kube i njenog međunarodnog zdravstvenog solidarnog angažmana u zemljama pogođenim pandemijom COVID-19. Trumpova administracija anulirala je gotovo sav napredak u odnosima SAD – Kuba koji je postignut nakon zajedničke deklaracije tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame i tadašnjeg kubanskog predsjednika Raula Castra Rusa u prosincu 2014. godine. Još uvijek postoje diplomatski odnosi, ali većinu osoblja kubanske ambasade u Washingtonu protjerala je Trumpova administracija. Pojačavaju se i ekonomski napadi kojima je cilj Kubancima otežati život.

Komunistička partija SAD osuđuje ne samo napad na ambasadu, već i kompletni smjer koji američka politika vodi prema socijalističkoj Kubi, koja je pod snažnim utjecajem desne struje iz stare kubanske izbjegličke dijaspore, tražeći da gradske vlasti Washingtona, D.C. temeljito i transparentno istraže incident i privedu sve pojedince i organizacije koje su u njemu sudjelovale. Američkoj i svjetskoj javnosti potreban je potpuni pristup svim činjenicama u vezi s incidentom.

Od svojih  članova i prijatelja traže da kontaktiraju Bijelu kuću, američki State Department i općinsku vladu i policiju Washingtona, od kojih traže prekid svih poticanja, provokacija i napada na ambasadu i osoblje Kube, a prijateljske partije širom svijeta pozivaju da osude ovaj slučaj i da se obrate veleposlanstvima i konzulatima Sjedinjenih Država u svojim zemljama kako bi osudili ovaj napad i zlokobnu antikubansku politiku Trumpove administracije.