Narcizam malih razlika ne stanuje u SRP-u

Na tribini održanoj 7.10.2016. postavljeno je pitanje “Ljevica – što da se radi?”. Od organizatora, Radničke fronte (tj. njihovog izlagača Mate Kapovića), nismo čuli ništa što bi nas približilo odgovoru na to pitanje, a od ostalih govornika (Tomislav Medak, Dean Duda i Domagoj Mihaljević) najsnažniji je dojam ostavio Dean Duda. Definirao je kamen spoticanja ljevice – narcizam malih razlika i predložio frontaški nastup lijevih stranaka, organizacija, udruga, pojedinaca… koji bi se okupili oko svega nekoliko ideoloških određenja. Kao primjere, naveo je da bi samoupravljanje trebalo braniti istim žarom kojim se brani antifašizam, da treba obnoviti potpuno zapuštenu suradnju sa sindikatima i organizacijama civilnog društva, daleko veću pažnju posvetiti kulturi i obrazovanju, inzistirati na sekularnosti. Isticanjem samo ovih ključnih ideoloških određenja – suzbio bi se narcizam malih razlika.

Nakon izlaganja ove četvorice govornika uslijedila je rasprava. Najaktivniji u raspravi bili su članovi SRP-a, a među komentarima i prijedlozima izdvaja se onaj najkonkretniji. Naš je član, naime, pozvao rukovodstva SRP-a i RF-a da se sastanu do 15.11. i dogovore zajednički nastup na lokalnim izborima, uvažavajući upravo stajalište i točke koje je istaknuo Dean Duda. Nažalost, na prijedlog SRP-a nije bilo ama baš nikakve reakcije, taj prijedlog je jednostavno ignoriran.

U narednim su danima na Radničkom portalu objavljena dva članka o održanoj tribini i oba su ukazala na apsurd prešućivanja prijedloga člana SRP-a. Organizirana je tribina na kojoj se traži odgovor na pitanje “Ljevica – što da se radi?”, dobije se i konkretan odgovor i konkretan prijedlog, a onda se sve nepodnošljivom lakoćom prešuti.

Od dva članka na Radničkom portalu, prvi je napisala Ana Vragolović, drugi Karlo Jurak, kao odgovor na tekst Ane Vragolović, ali i kao kritiku SRP-a. Umjesto da na kritiku odgovorimo kritikom (a kakav si ti, druže, uspjeh polučio i koliko si se ti pretrgao da napraviš pomak?), ostanimo na tragu onoga što je, po našem mišljenju, najvrednije što smo na tribini čuli. Ne samo Karla, nego sve ljevičare koji uvažavaju tih nekoliko ključnih ideoloških određenja, pozivamo da nam se priključe. Program i Statut SRP-a, kao i mogućnost djelovanja kroz klubove i forume nudi dovoljno širok okvir unutar kojeg se mogu realizirati različiti projekti i ideje. Fokusirani smo na temeljna određenja ljevice, ne cjepidlačimo oko malih razlika. Narcizam malih razlika ne stanuje u SRP-u.

 

Forum radnika SRP-a

Vesna Konigsknecht