NEUVJERLJIVA PREDSTAVA

Ubrzo nakon povratka tri evropska premijera: poljskog, Morawieckog, češkog. Fiale. i slovenskog. Janše. iz Kijeva, gdje su navodno održali sastanak podrške s ukrajinskim predsjednikom-komičarem Volodimirom Zelenskim, pojavile su se sumnje u to da je sastanak održan u opsjedanom Kijevu.

Osnovna pretpostavka koja unosi sumnju je faktor visokog rizika da su visoki funkcioneri tražili i dobili od ruske strane garanciju prolaza od poljske granice do Kijeva i natrag i da su takvu garanciju dobili, to bi se znalo. Objavila bi to jedna ili druga strana. Bez takve garancije teško je vjerovati da bi se tri premijera upustila u takvu rizičnu avanturu i neizvjesno putovanje željezničkim pravcem opterećenim masom izbjeglica koji nastoje pronaći spas panično napuštajući ratnu zonu.

Drugo, nevjerojatno je da se cijeli protokol obavio u zatvorenom prostoru, da ne postoji niti jedna slikovna potvrda s neke karakteristične i prepoznatljive lokacije koja bi svjedočila da su ti ljudi bili u Kijevu. Neuobičajeno je za takve prilike da nisu protokolarno posjetili ni jednu bolnicu gdje se lijeće ranjenici ili neko sklonište za civile.

Osim ove opće logične percepcije svima dostupne, istraživački novinar i komentator iz Moskve, John Helmer, na svome siteu Dances with Bears, http://johnhelmer.net/the-zelensky-summit-meeting-in-kiev-on-march-15-with-polish-czech-and-slovenian-prime-ministers-was-a-fake-devised-in-warsaw-the-meeting-was-at-przemysl-poland-zelensky-also/ kojeg prenosi slovenski portal INSAJDER, https://insajder.com/slovenija/prevara-lazno-potovanje-do-obleganega-kijeva-jansa-fiala-morawiecki-naj-bi-se-z-zelenskim u suradnji sa Stanislasom Balceracom iz Varšave, kritički analizira šturi fond dostupnog snimljenog materijala i podvrgava ozbiljnoj sumnji narativ kako je sastanak održan u Kijevu i nudi varijantu da je sastanak održan u gradu Przemyslu.

– Usporedbom slika trojice premijera nakon silaska s vlaka ne podudara se sa slikama platforme željezničkih stanica Lvova i Kijeva, ali se podudara s dizajnom željezničke stanice u poljskom pograničnom gradu Przemyslu.

– Na radnom stolu nalaze se čaše za jednokratnu upotrebu, što je improvizacija i ne spada u inventar predsjedničkog kabineta. Također ni stolice.

– Na jednoj od slika osoba koja sjedi pored Kacinskoga ima na sebi zaštitni prsluk u zatvorenom prostoru, što upućuje da se radi o agentu poljske službe sigurnosti koji je zaboravio da se nalazi u prostoriji ukrajinskog predsjednika pa je zaboravio skinuti prsluk.

– Na brifingu s novinarima, kao i onima ispred zgrade, nema niti jednog prepoznatljivog novinara, gotovo svi su muškarci, koji stylingom podsjećaju na pripadnike sigurnosnih službi.

Još jedna pojedinost govori da učesnici sastanka nisu vidjeli Kijev. Detaljan izvještaj sasadržajem sastanka osigurala je agencija Associated Pres (AP) iz New Yorka. Autor izvještaja navodi da su novinari svoju priču poslali iz Varšave, da nisu bili na mjestu događaja, ali su predmet provjerili, a jedini izvor pri sastavljanju izvještaja bio je poljski dužnosnik.

Sve u svemu, očito je da se radi o dosta diletantski izrežiranoj propagandno-promotivnoj predstavi u kojoj su nastupila tri osrednja desna političara i jedan profesionalni komičar, bez ikakvog diplomatskog, mirovnog ili humanitarnog učinka.

20. III. 2022.

Vladimir Kapuralin