Zajednička izjava komunističkih i radničkih partija: NE IMPERIJALISTIČKOM RATU U UKRAJINI!

1. Komunističke i radničke partije koje potpisuju ovu Zajedničku izjavu protive se imperijalističkom sukobu u Ukrajini koji predstavlja jednu od posljedica tragične situacije za narod, nastalu rušenjem socijalizma i raspadom Sovjetskog Saveza. I buržoaske i oportunističke snage, koje su se godinama borile protiv SSSR-a i nedavno proslavile 30. godišnjicu njegovog raspada, prešućuju činjenicu kako je restauracija kapitalizma značila razbijanje povijesnih radničkih i narodnih postignuća i dovela narode SSSR-a natrag u doba klasne eksploatacije i imperijalističkih ratova, potpuno su razotkrivene.

2. Događaji u Ukrajini, koji se odvijaju u okviru monopolističkog kapitalizma, povezani su s planovima SAD-a, NATO-a i EU i njihovom intervencijom u regiji u kontekstu njihove žestoke konkurencije s kapitalističkom Rusijom za kontrolu tržišta, sirovina i prometne mreže. Imperijalističke sile prikrivaju svoje ciljeve, promičući u sukobu vlastite izlike kao što su “obrana demokracije”, “samoobrana” i pravo na “odabir svojih saveza”, usklađenost s načelima UN-a ili OESS-a ili navodni “fašizam”, dok namjerno odvaja fašizam od kapitalističkog sustava koji ga rađa i koristi.

3. Osuđujemo djelovanje fašističkih i nacionalističkih snaga u Ukrajini, antikomunizam i progon komunista, diskriminaciju stanovništva s ruskog govornog područja, oružane napade ukrajinske vlade na narod u Donbasu. Osuđujemo korištenje reakcionarnih političkih snaga Ukrajine, uključujući fašističke skupine, od strane euroatlantskih sila za provedbu svojih planova. Osim toga, antikomunistička retorika protiv Lenjina, boljševika i Sovjetskog Saveza, kojom rusko vodstvo opravdava vlastite strateške planove u regiji, je neprihvatljiva. Međutim, ništa ne može narušiti golem doprinos socijalizma u Sovjetskom Savezu, koji je bio višenacionalna unija ravnopravnih socijalističkih republika.

4. Odluka Ruske Federacije da u početku prizna “nezavisnost” takozvanih “Narodnih republika” u Donbasu, a zatim da nastavi s vojnom intervencijom, koja se odvija pod izgovorom ruske “samoobrane”, “demilitarizacije” i “defašizacije” Ukrajine, nije u svrhu zaštite ljudi u regiji ili mira, već zbog promocije interesa ruskog monopolizma na ukrajinskom teritoriju kao žestoka konkurencija zapadnom monopolizmu. Izražavamo našu solidarnost s komunistima i narodima Rusije i Ukrajine i stojimo na njihovoj strani u jačanju borbe protiv nacionalizma, koji njeguje svaka buržoazija. Narodi obje zemlje koji su živjeli u miru i zajednički napredovali u okviru SSSR-a, kao i svi drugi narodi, nemaju interesa pristajati uz bilo koji imperijalizam ili savez koji služi interesima monopola.

5. Ističemo da iluzije koje potiču buržoaske snage, tvrdnjom kako bi u Europi mogla postojati “bolja sigurnosna arhitektura” intervencijom EU, NATO-a “bez vojnih planova i ofenzivnih sustava oružja na svom teritoriju”, “EU za mir”, ili “mirni multipolarni svijet” itd. vrlo su opasne. Sve ove pretpostavke nemaju nikakve veze sa stvarnošću i dovode u zabludu zagovornike antikapitalističke i antiimperijalističke borbe, nastojeći kultivirati percepciju kako “mirni imperijalizam” može postojati. No, istina je da su NATO i EU, kao i svaka kapitalistička transnacionalna unija, grabežljivi savezi duboko reakcionarne prirode koji ne mogu postati pro-narodni i koji će nastaviti djelovati protiv naroda i prava radnika i ljudi, jer kapitalizam ide ruku pod ruku s imperijalističkim ratovima.

6. Pozivamo narode zemalja čije su vlade uključene u ono što se događa, posebno kroz NATO i EU, ali i Rusiju, da se bore protiv propagande buržoaskih snaga koje mame narod u imperijalistički rat raznim lažnim izgovorima. Zahtijevajte zatvaranje vojnih baza, povratak kući trupa iz misija u inozemstvu, jačajte borbu za istupanje zemalja iz imperijalističkih planova i saveza kao što su NATO i EU.

7. Interes radničke klase i narodnih slojeva zahtijeva od nas da ojačamo klasni kriterij za analizu zbivanja, da zacrtamo vlastiti samostalni put protiv monopola i buržujske klase za rušenje kapitalizma, za jačanje klasne borbe protiv imperijalističkih ratova, za socijalizam koji ostaje pravovremen i neophodan kao i uvijek.