ODRŽANI 17. TITOVI DANI U FAŽANI

U subotu 14. maja, nakon dvogodišnjeg prekida uzrokovanog korona virusom, održana je tradicionalna manifestacija „17. Titovi dani u Fažani“ u organizaciji Udruga antifašističkih boraca i antifašista Tito Fažana, na kojoj su učestvovali članovi i simpatizeri ogranaka Društva „J. B. Tito“ iz istre, ali i pripadnici antifašističkih organizacija iz Italije, Slovenskog primorja i Liburnije.

Josip Broz Tito razvio je za života s Fažanom i Fažancima specifičnu interakciju, jer je Fažana bila najbliže, odnosno jedino službeno plovno polazište prema Brionskom otočju. Stoga je sasvim prirodno da je za mjesto održavanja „Titovih dana“ odabrana Fažana.

Susret je započeo izložbom u višenamjenskoj prostoriji općine Fažana uz prisustvo predstavnika lokalne uprave, predstavnika Zajednice Društava „J. B. Tito“ iz istre, predstavnika antifašista i autora dokumentarnog filma o Titu i rudarima Raše, Valtera Černjula.

Nakon toga, druženje je nastavljeno na otvorenom do kasnih popodnevnih sati, uz prigodan program koji je obuhvatio govore, recitacije, nastup učenika iz Vodnjana i muzički dio pojedinaca te zbora „Matko Brajša-Rašan“ i ženske klape „Praksa“.

S posebnim simpatijama pozdravljen je dobro raspoložen 101-godišnji general Ivan Mišković Brk rođen u Premanturi. Učesnik NOB-a od 1941. godine, poslije završetka rata i školovanja na Višoj vojnoj akademiji JNA, obavljao je više odgovornih funkcija od kojih su najprepoznatljivije bile: načelnik Službe bezbjednosti JNA, specijalni savjetnik predsjednika republike i vrhovnog komandanta oružanih snaga SFRJ za pitanja sigurnosti te sekretar Savjeta za poslove državne sigurnosti Predsjedništva SFRJ.

16. maj 2022

Vladimir Kapuralin