ODRŽANI 19. TITOVI DANI U FAŽANI

U Fažani su, u organizaciji Zajednice društava Josip Broz Tito Istarske županije, 10. i 11. maja održani 19. po redu Titovi dani, manifestacija na koju se iz godine u godinu odaziva sve veći broj domaće publike i gostiju. Ove godine je broj prisutnih bio više od hiljadu. Cilj manifestacije je očuvanje uspomene na boravak Josipa Broza Tita u tom malom, nekad ribarskom mjestu, pozicioniranom nasuprot otočja Brioni.

U petak je održano predstavljanje knjige Olega Mandića, Život obilježen Auschwitzom. Oleg Mandić je s majkom i bakom, maja 1944., odveden od strane njemačke okupacione vojske u logor Auschwitz i bio je zadnji logoraš koji je napustio logor, nakon što je bio oslobođen od strane Crvene armije.

U subotu je, nakon otvaranja izložbe u multimedijalnom centru, manifestacija nastavljena na dječjem igralištu pored morske obale, uz prigodan kulturno-umjetnički program, obraćanje gostiju i druženje.

Od gostiju, na manifestaciji su bili predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito Jovan Vejnović, predstavnik antifašista Ivan Fumić, članovi Yu centar Tito iz Beograda, Novog Sada i Rume, veća skupina antifašista iz Slovenije, predstavnici A.N.P.I Asociazione Nazionale Partigiani Italiani i CNJ Coordinamento Nazionale per la Jugoslavia iz Italije.

Udarna poruka koja je odaslana sa skupa je ona o bratstvu i jedinstvu kao ljudskoj potrebi. Osim članova SRP-a iz Pule i Istre, u Fažani su bile i naše drugarice Dragica Lovreković i Živana Šašlić iz Zagreba.

Vladimir Kapuralin