DAN MLADOSTI

“Zemlja koja ima ovakvu mladost ne treba brinuti za svoju budućnost!”,
Josip Broz Tito

Socijalistička radnička partija Hrvatske svim mladima, kao i našim građanima, čestita Dan mladosti!

MLADOST SVAKE ZEMLJE – NAJVEĆE JE NJENO BOGATSTVO!

Uveden u socijalističkoj Jugoslaviji kao dan kojim se simbolično obilježavao rođendan druga Tita, makar je stvarni datum 7. maja, nazvan je Dan mladosti, simbolizirajući mladost koja nosi progres, akciju i hrabrost.

Tim danom iskazuje se veliko poštovanje prema ličnosti maršala Tita, ratnog vojskovođe koji je sa svojim partizanima skršio daleko snažnijeg fašističkog okupatora i domaće izdajnike, donio slobodu i pripojio oduzete teritorije matici zemlji; zatim političara, koji je pronosio širom svijeta viziju mira, miroljubive koegzistencije među različitim političkim sistemima, postao lider Pokreta nesvrstanih zemalja te ostvario velike simpatije i ugled u svijetu, potpunu samostalnost i suverenitet; državnika, koji je uveo, jedinstveni u svijetu, samoupravni socijalizam, vlast radnog naroda, predavši tvornice na upravljanje radnicima, a zemlju bezemljašima, uveo je besplatno školstvo, zdravstvo, stanove, zaposlio gotovo sve radno sposobno stanovništvo u bezbrojnim tvornicama, izgradio porušenu zemlju i ostvario ljudima visok stupanj mnogih prava i život dostojan čovjeka.

U zahvalu za sve što je učinio, odmah nakon rata, a na njegov rođendan, omladina je organizirala tradicionalno trčanje, pronoseći Štafetu mladosti kroz sve krajeve naše zemlje, te je cijela manifestacija okrunjena veličanstvenim sletom na kome je Titu predavana Štafeta mladosti s porukama dobrih želja mladih cijele Jugoslavije.

Nakon 90-ih i tzv. demokratskih promjena, došlo je do urušavanja i revidiranja svih realnih vrijednosti i postignuća koje su krasile prethodni socijalistički sistem. U atmosferi kontrarevolucionarnih promjena društvenog sistema te tzv. pretvorbe i privatizacije, grabežom društvene i radničke imovine, korupcijom, lopovlukom, nepotizmom, kroz stavljanje osobnog interesa ispred općeg, nastaje rapidno osiromašenje velike većine naših građana kojima standard života pada ispod dopuštenog minimuma. Istu lošu sudbinu većine građana dijele danas i mladi: nemogućnost plaćenog školovanja, nezaposlenost mladih jedna je od najvećih u Evropi, besperspektivnost u osnivanju obitelji – temeljnog nukleusa društva. Mladi danas, kao i najškolovaniji dio društva, odlaze trbuhom za kruhom, ostavljajući intelektualnu i demografsku pustoš.

Vjerni svom voljenom maršalu, krajem 90-ih prošlog stoljeća u organizaciji Društva „Josip Broz Tito“, organizira se u Titovom rodnom Kumrovcu manifestacija „Dan mladosti – dan radosti“, koja tradicionalno svake godine okuplja sve više poštovalaca Tita iz svih republika bivše države.

Od samog nastanka „mlade hrvatske demokracije“, na Tita, kao na sve progresivno, lijevo i komunističko, obrušila se sva sila revanšista, revizionista i falsifikatora davno utvrđenih povijesnih činjenica. No zadnjih godina taj se pritisak za uklanjanja i brisanje svih rezultata, dosega, simbola, naziva, pogotovo komunističke ideologije, kojoj je Tito bio glavni nositelj, doseže nezamislive dimenzije.

I sama manifestacija Dana mladosti zadnjih je godina popraćena sve agresivnijom reakcijom profašističkih snaga koje bi, uz mnogo drugog, da je onemoguće, spriječe i na kraju zabrane. Ovih smo dana upravo svjedoci prljave kampanje, prijedloga zabrane komunističkih i revolucionarnih, internacionalnih simbola crvene zvijezde, srpa i čekića, kao i Tita, komunizma…

U okolnostima nekad puzajućeg fašizma, koji nesputan i toleriran od najviših institucija ove zemlje svakim danom izrasta u rigidno agresivni fašizam, dovodeći do jučer nezamislivih tenzija društvenih skupina gdje se ispoljavanje i propagiranje fašističkih simbola, pjesama i ličnosti te drsko postrojavanje i marširanje crnokošuljaša ulicama odvija slobodno, dobio je gotovo pravo građanstva.

Apsurdno je da se u zemlji koja i u Ustavu kazuje da se temelji na antifašizmu, antifašisti koji putuju autobusima na manifestaciju Dana mladosti moraju angažirati pratnju policije.

25. 5. 2024.

Socijalistička radnička partija Hrvatske