Otvoreno pismo gradonačelnici Raba

Rab, 08. 07. 2014.

 

 

GO SRP Rab

Barbat 406,

51280 Rab

srp.rab@gmail.com

091 880 5564

 

 

 

za Grad Rab

Trg Municipium Arba 2

51280 Rab

 

 

PREDMET: Reagiranje na nekontrolirano branje smilja

 

 

Poštovana gđo. gradonačelnice,

 

s dubokim nepovjerenjem gledamo na nemilosrdno branje smilja (magriža) na južnom dijelu našeg otoka. Dodatno zabrinjava činjenica da je to nastavak prošlogodišnje najezde, naravno, još masovnije.

Zabrinjavajuće djeluje i činjenica da ni na prošlogodišnju zabrinutost javnosti (građanska inicijativa upozorila je Grad Rab,TZ, neke ekološke udruge, pojedince, a i na HRT-u bilo je upozoravajuće interpretirano) nije bilo zvanične reakcije.

Ovogodišnji broj berača, vaga za mjerenje, vozila (kamiona) za odvoz, sve na inicijativu multinacionalnih korporacija poput negdje u Južnoj Americi, oportunizam vlasti zbog teških socijalnih (ne)prilika uz prisutnu svijest domaćeg malograđanina koji reagira po principu „pustite djecu da nešto zarade“, dakle isključivo profiterski i pojedinačni interes ukazuje na mogućnost pljačke i stravične devastacije, koja bi se mogla dogoditi tu pred našim očima bez adekvatne civilizacijske reakcije.

Ne osporavajući vlasnicima i korisnicima zemljišta zakonska prava (Hrvatske šume i privatni vlasnici) da se određuju prema toj akciji, ali mi ovdje ne vidimo zaštitu općedruštvenog interesa poput naplate društvene rente na prirodne resurse, očuvanje prirodne ravnoteže i specifično turistički interes koji bi morali biti neusporedivo veći od pojedinačnog, a naročito od interesa stranih korporacija koje na Jadranskoj obali beru 18 vrsta bilja mimo načela održivog razvoja. Ovakve akcije zasigurno nije moguće provesti u nijednoj zemlji Europske unije. Tamo multinacionalke organiziraju plantažnu proizvodnju bilja, a ne uzimaju direktno iz prirode bez ulaganja. Zar će mrvice koje od silnog prerađivačkog profita multinacionalki koje dobivaju domaći berači biti dovoljne da zatvorimo oči pred tom sramotnom devastacijom? Zar ćemo zaista dopustiti da budemo urođenici?

Dozvoljavamo da su od toga što vidimo velike oči i da ova predstavka zvuči pomalo dramatično, ali baš zato i tražimo objašnjenje da Grad Rab i nadležna državna tijela posreduju u smislu zaštite općeg društvenog interesa i da energično zaustave ovu akciju ako utvrde da ona bitno šteti tom interesu, a ponajviše zaštite prirodne sredine.

Ako se utvrdi da akcija koja je u toku nema dramatičnih posljedica, kako se na prvi pogled doima, nitko sretniji od nas samih i uz dužno izvinjenje u tom slučaju svima koji su se zbog naše eventualne predstavke našli prozvanima.

Zbog ozbiljnosti problema, osim intervencije grada da se utvrde stvarni razmjeri te akcije, tražimo pisani izvještaj o tome za prvu narednu sjednicu gradskog vijeća koji bi taj izvještaj uz prisutnost javnosti morali usvojiti.

Naravno, o tom izvještaju interesiraju nas stručna mišljenja a ne samo formalno – pravna – činovnička dopuštenja od tobože nadležnih tijela.

Zahvaljujemo na pažnji i očekujemo adekvatne reakcije.

 

 

Sa štovanjem

 

Predsjednik GO SRP-a Rab

Kristofor Štokić