PEŠALOV IDE NA IZBORE: Zlatni hrvatski olimpijac ostao bez posla jer je član SRP-a

Hrvatski dizač utega bugarskog porijekla Nikolaj Pešalov kandidat je za saborskog zastupnika na listi Socijalističke radničke partije (SRP) Hrvatske u 10. izbornoj jedinici. Na predstavljanju te liste u Splitu rekao da osjeća pritisak što je član SRP-a.

 

“Ostao sam bez posla u veljači ove godine u Hrvatskom dizačkom savezu i ništa mi nije riješeno što je obećavano a to mi se događa vjerojatno zbog toga što sam u SRP-u”, rekao je na konferenciji za novinare Pešalov, koji je za Hrvatsku osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneyju, te  brončanu medalju na Olimpijadi 2004. u Ateni.

Savjetovali mu da uđe u HDZ ili SDP

Pešalov (45) je podsjetio kako se do 38. godine svojeg života bavio sportom i po cijeli dan trenirao u teretani a sada, kako kaže, nema prilike raditi u sportu jer su ga svugdje potjerali.

Ustvrdio je kako postoje poruke da bi svi njegovi problemi bili riješeni ako bi se učlanio u SDP ili HDZ.

“Ja ne mogu tako razmišljati jer to je korupcija”, rekao je Pešalov.

Po njegovim riječima, u Splitu sport sve više tone i nazaduje.

Jedina izvorna ljevičarska stranka

Nositelj liste SRP-a u 10. izbornoj jedinici Ranko Adorić, koji je i predsjednik splitskoga gradskog odbora te stranke, istaknuo je da SRP izlazi na izbore kao jedina izvorna ljevičarska stranaka.

“SRP izlazi na izbore bez obzira što ih doživljavano kao olimpijadu laganja  i unatoč malim šansama koje nam se daju, ali mi smatramo da se treba boriti za socijalističke vrijednosti”, istaknuo je Adorić.

‘Za kapitalističke probleme – socijalistička rješenja’ – naziv je programa s kojim je ta politička stranka ušla u izbornu utrku.

“Zauzimamo se za donošenje zakona po kojem bi se poduzeća vratila radnicima na upravljanje i na taj bi se način automatski uvelo radničko samoupravljanje”, kazao je Adorić.

Integracija s Trećim svijetom i nesvrstanima

Dodao je kako treba poništiti privatizaciju banaka. SRP je protiv povlaštenih saborskih mirovina, a Adorić je iznio podatak po kojemu je u Hrvatskoj samo 12 posto onih koji su uplatili puni mirovinski staž.

SRP je protiv ostanka Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u, rekao je Adorić koji smatra da se Hrvatska ekonomski treba integrirati “sa sebi ravnim zemljama trećeg svijeta i nesvrstanima”.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj se osjeća ‘antizavnohovsko’ raspoloženje kojim se dovodi u pitanje da je Hrvatska “nastala odlukama ZAVNOH-a”, a takvom shvaćanju SRP se protivi. SRP je za ukidanje vjeronauka u školama i vrtićama i za reviziju ugovora s Vatikanom, poručio je Adorić.

 

http://net.hr/danas/hrvatska/pesalov-ide-na-izbore-zlatni-hrvatski-olimpijac-ostao-bez-posla-jer-je-clan-srp-a/