Pismo podrške Pokretu za sekularnu Hrvatsku

Drage kolegice i kolege, suborkinje i suborci,

Socijalistička radnička partija snažno podržava prosvjed “Raskid! 6”. Na prosvjed pozivamo sve naše članove i simpatizere. Okupimo se 27. 10. 2018. u 11 sati u Zagrebu, na križanju Bakačeve i Cesarčeve i glasno i jasno poručimo: Hrvatska je sekularna država! Vatikanski ugovori potkopavaju sekularnost naše države i zato ih treba raskinuti.

Temeljem Vatikanskih ugovora vjeronauk je ušao u škole i postao praktički obavezni predmet. Vjeronauk je indoktrinacijski predmet u kojem se katoličke dogme tretiraju kao nepobitna istina, a katolička ideologija kao jedini ispravan pogled na svijet. Udžbenike vjeronauka financira država bez da ima ikakav utjecaj na njihov sadržaj. U tim je udžbenicima sustavno prisutna diskriminacija po različitim osnovama, s obzirom na rod, vjeroispovijest, seksualnu orijentaciju…

Država plaća vjeroučitelje, no oni ne podliježu državnoj kontroli, već za svoj rad odgovaraju Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Njihovo djelovanje nije usklađeno sa zakonima Republike Hrvatske, već s kanonskim pravom koje ne priznaje brojna ljudska prava.

Crkva od države dobiva oko milijardu kuna godišnje, a nije dužna plaćati porez, niti za svoje financijsko poslovanje ikome odgovara.

 

Zato još jedanput tražimo raskid Vatikanskih ugovora: diskriminatorni su, pljačkaški i ponižavajući. Vatikanski ugovori su veleizdaja Hrvatske!

 

Socijalistička radnička partija Hrvatske