Podrška Kubi i kubanskome narodu u borbi protiv obojane revolucije!

Podrška Kubi i kubanskome narodu u borbi protiv obojane revolucije!

Nedavno su na Kubi počeli prosvjedi protiv kubanske vlade uzrokovani lošom ekonomskom situacijom, nestašicom hrane, obustavom električne energije i naglim porastom novih COVID-19 slučajeva.

Prema službenoj verziji kubanske vlade prosvjedi su počeli radi realnih problema u Kubi (manjak hrane i osnovnih potrepština, obustava struje, COVID situacija) ali su to preuzeli proamerički provokatori, unatoč činjenici da je glavni uzrok problema američka ekonomska blokada Kube.

Ekonomska situacija na Kubi je u lošem stanju zbog blokade koja traje preko 60 godina te je prema izračunu Ujedinjenih Naroda Kubu koštala preko 130 milijardi dolara, dok kubanska vlada tvrdi da su je sankcije oštetile za više od 750 milijardi dolara. Nadalje, Ujedinjeni Narodi već 29 godina pozivaju na ukidanje blokade.

Ovakvi prosvjedi također imaju podršku desničarskih organizacija u SAD-u, ponajviše kubanske dijaspore u Miamiju i podršku SAD-a kojima je u interesu rušenje Komunističke Partije Kube.

Jedan dio prosvjednika ima zastave SAD-a i uzvikuje slogane “kraj diktaturi” i “sloboda”.

U nedjelju, kubanski predsjednik Miguel Diaz Canel poručio je svojoj naciji da se odupru pokušajima Zapada, predvođenim SAD-om, destabiliziranja vlade Kube. U svom govoru predsjednik je direktno odgovorio na gore navedene legitimne pritužbe građana (s kojima je i razgovarao osobno), no pozvao na oprez zbog opasnosti stranih kolaboratora s ciljem promjene vlade.

“Oni koji se nikad nisu protivili [ekonomskoj] blokadi sada potiču kampanje s ciljem legitimizacije ideje da kubanska vlada ne može kontrolirati koronavirus,” izjavio je Diaz Canel. Misleći na političare SAD-a, koji traže “slobodu” i “blagostanje” kubanskog naroda, izjavio je “Ako žele imati dobre odnose s Kubom, ako žele pomoći kubanskom narodu, ukinite blokadu”.

Dodao je kako glavni inicijatori protesta ne žele nikakve pozitivne promjene za Kubu, već promjenu trenutnog socijalizma na neoliberalni model. Model koji im, ironično, trenutno kroz embargo onemogućuje pribavu osnovnih potrepština za preživljavanje u COVID krizi.

U ostatku govora ponovno je upozorio na ustrajnost naroda te pozvao sve komuniste i revolucionare da se na ulicama odupru oportunistima i plaćenicima SAD-a, što su i učinili.

Tisuće Kubanaca izašlo je na ulice diljem zemlje u znak podrške vladi pokazujući jedinstvo i ustrajnost u očuvanju ostavštine revolucije i obrani zemlje i naroda od imperijalizma, kličući slogane poput “Yo soy Fidel!” (“Ja sam Fidel”).

Socijalistička Radnička Partije Hrvatske i Mladi Socijalisti Hrvatske daju punu podršku narodu Kube, kubanskoj vladi i Komunističkoj Partiji Kube u borbi protiv imperijalističke agresije i njenih agenata!

Dalje ruke od Kube! Dolje blokada!

Viva Cuba! Viva Fidel! Viva la revolución!