POSJETA PREDSTAVNIKA KKE

POSJETA PREDSTAVNIKA KKE

Dosadašnjoj dugogodišnjoj plodnoj suradnjoj između SRP-a i Komunističke Partije Grčke KKE pridodana je u utorak 15. ožujka o.g. dodatna kvalitativna dimenzija, činom posjete našoj partiji člana CK KKE Charalambosa-Babisa Angourakisa.

Drug Angourakis iskoristio je svoj boravak u Zagrebu u svojstvu člana Radne grupe Komiteta za Vanjske Poslove Evropskog Parlamenta i po vlastitoj želji produžio svoj boravak u Zagrebu za jedan dan, da bi obavio bilateralni razgovor sa predstavništvom SRP-a. U delegaciji koja je primila druga Angourakisa bili su pored predsjednika SRP-a Ivana Plješe još, Jasna Tkalec, Stjepan Šafran, Luka Savić i Vladimir Kapuralin.

Ivan Plješa je toplim riječima dobrodošlice pozdravio visokog gosta i zahvalio mu se na posjeti istaknuvši naše simpatije prema djelovanju KKE i ulozi koju ima među radnim narodom svoje zemlje, u ovim kriznim vremenima. Zatim je sažeto predočio gostu razvoj i uticaj reformističke prakse na događaje pred i nakon secesije 90-ih i uvjete u kojima je nastao SRP, jedini politički subjekt u Hrvatskoj eksplicitno socijalističkog određenja. Navodeći i prepreke sa kojima  se suočavamo sve do današnjih dana.

U višesatnom razgovoru Angourakis je govorio o iskustvima grčkih komunista u vlastitoj zemlji, ali i situaciji u EU. Govorilo se i o globalnoj krizi kapitalizma i o putevima koj su pred nama. Izrazio je zadovoljstvo što je u  nama našao sugovornike, koji slično razmišljaju kao oni.

Vladimir Kapuralin je rekao, kako nas u SRP-u raduje uspjeh koji je KKE polučila na proteklim lokalnim izborima, krajem prošle godine, zabilježivši porast od 3,3%, te se sa ukupno 11% nalazi na trećem mjestu u Grčkoj i čestitao na tome Angourakisu.

Luku Savića je zanimalo organizaciono ustrojstvo podmlatka grčkih komunista KNE.

Na kraju su obje strane izrazile zadovoljstvo razgovorima, sa namjerom nastavka suradnje.

Još jedan drugarski pozdrav KKE-u i drugu Charalambosa-Babisa Angourakisa.