Povodom Dana antifašističke borbe: PRVE ISKRE OTPORA

Socijalistička radnička partija (SRP) čestita svim borcima NOB-a, antifašistima i našim građanima Dan antifašističke borbe!

Danas, nakon više od sedamdeset godina poslije definitivnog vojnog sloma, fašizam nažalost nije nestao iz nekih glava, s ulica, trgova, stadiona, knjiga, filmova, politike. Svjedoci smo sve drskijeg paradiranja i javnog postrojavanja crnokošuljaša, stupanja ulicama, pjevanja profašističkih pjesama, pisanja naci-simbola grafitima, podizanja spomenika ratnim zločincima i međunarodnim kriminalcima, javno iskazivanje mržnje, ksenofobije, rasizma i netolerancije prema drugima i drugačijima rezultira sve većim strahom i porastom opće nesigurnosti građana.

Ovo, i mnogo drugog, zorno ukazuje da se fašizam kapilarno uvukao u mnoge pore života, sve je glasniji i prkosi civiliziranom društvu nalazeći uporišta u tolerantnoj vlasti pa se nigdje tako u demokratskom svijetu slobodno ne eksponira kao kod nas. To se donekle može i razumjeti ako se zna da je na UN Rezoluciju o zabrani propagiranja nacizma, koja je izglasana od strane 108 zemalja, Hrvatska glasala suzdržano, a što je u direktnoj koliziji s vlastitim Ustavom.

Istovremeno, sve više zabrinjava nemar, neznanje i zatvaranje očiju onih na kojima svijet ostaje, jer je na djelu, od strane  klerokonzervativnih snaga, perfidno manipuliranje mladima koji, kroz folklornu „ustašizaciju“, nakaradno dokazuju svoj nacionalni identitet. Nije dobro što to ludilo nagriza i neke intelektualce, nevladine organizacije i institucije koji uporno kvaziznanstveno nastoje relativizirati i revidirati već davno utvrđene povijesne činjenice pa i rehabilitirati i opravdati divljačke zločine i barbarsku bit fašizma – u nas u formi kvislinške države, tzv. NDH – koji je, u želji da zavlada svijetom, prošlim svjetskim ratom iza sebe ostavio milijunske žrtve, golemu materijalnu štetu i duboke traume mnogim ljudima.

Zbog svega toga smo, kao i većina naših sugrađana, svakim danom sve više antifašisti, što do jučer nije bilo potrebno!

Dug je to prema onima koji su hrabro, u tada gotovo okupiranoj  Evropi daleke 41. prošlog stoljeća, svojim primjerom i žrtvom nas zadužili da se fašizam i njegovo zlo nikada ne zaboravi!

Ovaj dan, označen kao početak općenarodnog otpora fašističkom okupatoru i njegovim slugama, domaćim izdajnicima – ustašama i četnicima, dan je osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovica, nedaleko od Siska, s 39 boraca, jednog od prvih odreda narodnooslobodilačke vojske u porobljenoj Evropi.

Njegov značaj ne umanjuje ni sporna činjenica oko koje domaći historičari lome koplja kada je riječ o dugogodišnjem obilježavanju Dana ustanka 27. 07. 1941., što je sinonim za prvu oružanu akciju partizana u selu Srb, dok je sisački odred u početku vršio samo diverzije na pruzi Sisak-Caprag, rušio tt veze oko Siska i dr. dok su oružane akcije uslijedile nešto kasnije.

Ponosni smo na herojska djela Titovih partizana i nikada nećemo dozvoliti da se ona zaborave.

Stoga će u srijedu 21. 06. 2017. na centralnoj proslavi za Dalmaciju, u Tisnom na otoku Murteru, delegacija SRP-a položiti cvijeće i vijence na partizanski spomenik.

Odlaskom grupa i pojedinaca u Zagreb, snažno ćemo podržati centralni događaj ovog praznika – okupljanje građana na Trgu maršala Tita u potpori da se ime trga ne mijenja!

 

Split, 20. 06. 2017.

predsjednik GO SRP-a Split

Ranko Adorić, dipl.ing.