PREMJEROV STOJ NA TREPAVICAMA

Digresija: U subotu 19. februara/veljače u ranim jutarnjim satima uhapšen je u svom domu ministar prostornog uređenja, građevinarstva i državne imovine u hrvatskoj vladi Darko Horvat.

16. februara/veljače, premjer Andrej Plenković implementirao je u hrvatski politički diskurs trepavice, čekinjasto tkivo koje kod sisavaca ima funkciju zaštite oka, a kod ljudi ima i dodatnu estetsku funkciju, posebno kod žena. Naime, spomenutog dana. Andrej Plenković je. komentirajući pokretanje inicijative jedne opozicione stranke o smijeni ministra privrede i održivog razvoja Tomislava Čorića, poznatijeg kao t.ć., izjavio: “Da na trepavicama stoje do kraja mandata, neću maknuti nikoga. Na trepavicama da stoje, to je prva stvar. Je li to Horvat, Ćorić ili netko drugi, isto će im se dogoditi, kao što im se dogodilo svih ovih šest godina“. 

Većina onih koji su ovu izjavu čuli ili pročitali, percipirala ju je kao još jedan u nizu nervoznih, prepotentnih, osornih, drskih i prezrivih odgovora na zahtjev koji dolazi iz opozicionih redova. Ali nije samo to, nego mnogo više. Odgovor, ili komentar premijera, osim što je politički nekorektan je nelogičan i u biti opasan. Premjer nije rekao kako neće smijeniti ministra zato što dobro radi svoj posao ili nije počinio prekršaj koji bi to zahtijevao, već ga neće smijenit jer to traži opozicija. On je time presumirao da do kraja mandata niti jedan ministar neće počinit nikakav korak koji bi bio štetan za vladu; ministri su dakle bezgrešni ili zaštićena kasta. Oni sada imaju bianko mjenicu da mogu raditi što ih je volja i da za to neće snositi odgovornost. Takvim tvrdim stavom, premjer je odstupio i od pravila uobičajenog u politici i diplomaciji koje glasi „nikad ne reci nikad“.

Još se ni tinta nije osušila u medijima koji su prenijeli vijest, kad u subotu stiže informacija o hapšenju ministra Horvata, kojemu je određen istražni zatvor. Šta mu je sad činiti? Na upit novinara hoće li smijeniti ministra Horvata odgovara da po zakonu ministar koji je uhapšen ne može obavljati svoju funkciju. Dakle, može se reći da u ovom slučaju zakon spašava premjera da ne mora pojest ono u što je pred sama tri dana pljunuo.

Premijerov stoj na trepavicama

19. II. 2022.

Vladimir Kapuralin